Susan (68) uit Hornsby (Australië), getrouwd, is hoogleraar ouderengeneeskunde aan de Universiteit van Sydney en geeft leiding aan het Rehabilitation and Aged Care Centre
De maatregelen werken
In juli en augustus 2020 was er een grote uitbraak in Melbourne als gevolg van fouten in de quarantaine van hotels. Veel bewoners van verpleeghuizen stierven toen het virus door het personeel naar binnen werd gebracht. Er was 112 dagen lang een strenge lockdown in de staat Victoria, waarbij mensen thuis moesten blijven en alleen binnen een straal van vijf kilometer voor essentiële items op pad mochten. Geen kappers, sportscholen, schoonheidssalons, bioscopen enzovoort. Maar de maatregelen werkten: door de lockdown gingen we van 700 nieuwe besmettingen per dag, terug naar nul. In december en januari hadden we een soortgelijke lockdown in het Northern Beaches-gebied van Sydney, waar 180 coronagevallen waren. Er zijn er nu al drie weken geen lockdowns.
Beperkt reizen
Australië is erg voorzichtig geweest en de grenzen tussen staten worden regelmatig gesloten. Het kan zijn dat zo’n melding kort van tevoren wordt gedaan, zodat mensen in een andere staat vast komen te zitten en niet naar huis kunnen! Helaas kon ik mijn zoon en kleinkinderen in Canberra niet bezoeken, omdat mensen uit Sydney Canberra niet mochten binnenkomen. Er waren zelfs wegversperringen van de politie om dit te controleren. Dat is nu versoepeld. Wat betreft buitenlandse reizen, dit zal voorlopig nog niet gebeuren! We missen onze bezoeken aan Nederland wel en hopen dat we in 2022 weer kunnen komen. Mijn echtgenoot en ik geven colleges in de Masteropleiding van het Leids Universitair Medisch Centrum, dat is in 2020 via Skype gegaan.
Persoonlijk effect
Voor mij persoonlijk heeft corona alleen effecten als ik het huis uit ga. We kunnen werken, winkelen en toch naar andere delen binnen onze staat rijden. We dragen mondkapjes in het openbaar vervoer, in supermarkten en op het werk tijdens patiëntencontact. Verder raken we allemaal gewend aan regelmatige handreiniging en het in acht nemen van sociale afstand. Wel mis ik het bezoeken van mijn moeder in het verpleeghuis omdat er strikte beperkingen gelden. Ik kan haar nu zo’n één keer per week zien.
Zorg op afstand
Ik maak me de meeste zorgen over mijn oudere patiënten, aangezien zij het meest waarschijnlijk zullen overlijden indien ze het virus oplopen. Het verspreiden van het virus in verpleeghuizen kan heel snel gaan. We trainen daarom het verpleeghuispersoneel in het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook leveren we meer zorg op afstand via telehealth.
Eerste versus tweede golf
In de eerste coronagolf was iedereen best bang en waren er paniekaankopen, met name van toiletpapier! In de tweede golf zijn de mensen rustiger, ze werken over het algemeen goed mee en accepteren de situatie. We zijn nu meer een gemeenschap; we hebben de tijd genomen om onze buren beter te leren kennen en gaan sinds corona veel vriendschappelijker met elkaar om. We zijn dankbaar voor hoeveel geluk we hebben gehad in Australië, vergeleken met andere landen.
To read Susan’s story in English, please click here.