We zouden minder moeten klagen en zagen!

Vlaamse Pipa (18) uit Grobbendonk (België) en Nederlandse Kelly (20) uit Loenhout (België), zij studeren samen orthopedagogie

Meer tijd met elkaar

Kelly: Door corona was het onderwijs van onze orthopedagogie-opleiding opeens online. Dat was even wennen, maar school had het allemaal goed geregeld. Voor mijn ouders die een horecazaak hebben, hadden de maatregelen meer impact. Maar doordat de zaak dicht moest, hadden we wel meer tijd met elkaar. Sowieso kijk ik liever naar de dingen die nog wel kunnen in plaats van wat niet meer kan.

Lang genoeg geduurd

Pipa: Eigenlijk bracht corona mij zowel iets negatiefs als iets positiefs. Online lessen volgen vond ik in het begin best lastig en vermoeiend, gelukkig had school het goed georganiseerd. Het was tof om veel tijd met het gezin door te brengen. Al vond ik het wel jammer dat we de andere familieleden juist weer minder konden zien. Toch ben ik blij dat school nu is afgelopen en dat er wat corona betreft licht aan het einde van de tunnel is. Het heeft nu wel lang genoeg geduurd.

Vaccineren op z’n Belgisch

Kelly: De vaccinatie gaat op z’n Belgisch! Ik ben wel blij dat ik al gevaccineerd ben. Ik hoop dat het nu snel achter de rug is.

Pipa: Het vaccineren hier in België loopt voor mijn gevoel wat chaotisch. Er is waarschijnlijk wel een bepaalde structuur, maar ik vind het soms raar georganiseerd. Zo heeft onze studierichting een vaccin gekregen, maar een vriendin met een soortgelijke richting weer niet.

Harder genieten

Pipa: Zoveel plannen zijn tijdens corona niet doorgegaan. Voor deze zomer heb ik daarom nog geen plannen gemaakt. Ik zie iedere dag wel wat ik doe. Ik geniet meer en harder van kleine dingen en besef wat een geluk we eigenlijk hebben. We zouden minder moeten klagen en zagen!

Kelly: Ik heb het tegenovergestelde. Ik ga op kamp, ik ga met vriendinnen op vakantie en ook het jaarlijkse gezinsuitje kan weer doorgaan. Alleen het uitje met de hele familie stellen we nog even uit.

Geluksmomenten

Kelly: Ik heb gedurende de coronapandemie mijn familie die over de grens woont het meest gemist. En het meest genoten moment… tja, dat zijn er eigenlijk best veel. Bijvoorbeeld gezellig barbecueën met opa en oma.

Pipa: Ik heb ook de momenten met de hele familie samen het meest gemist. En mijn grootste geluksmoment was voorlaatst, toen we met de studenten bij elkaar kwamen.

Bewuster leven

Kelly: Het is goed dat de mensheid even weer met de voeten in de aarde moest. Wel denk ik denk dat de meerderheid weer terug zal vallen in het oude patroon.

Pipa: Dat denk ik ook wel. Toch denk ik dat het wel een blijvend effect op de mens heeft en dat men bewuster zal leven.