Ik weet ook wel dat jongeren zich niet braaf aan de regels houden

Aad (72) uit Leiden, gepensioneerd, getrouwd

Acht van de tien gesprekken gaan over corona

Ik wil niet zeggen dat ik eenzaam ben sinds corona, maar het contact met de mensengroep om ons heen is beperkter omdat we er niet heengaan. Als je nu mensen spreekt, gaat het acht van de tien keer over corona. Meestal vertellen ze dat ze mensen in de buurt of kennissen hebben met corona. Dan komt het wel dichtbij.

Met pensioen en dan …

In 2000 ben ik met pensioen gegaan, maar tot februari 2019 werkte ik nog twee dagen per week. Dat ik daarmee stopte betekende: meer tijd voor andere dingen. Mijn voornemen voor 2020 was mezelf aansluiten bij clubs en verenigingen, ook om andere mensen te ontmoeten. En toen kwam corona.

Het is niet zo dat ik daar depressief van ben, helemaal niet, maar ik had het graag anders gezien. Ik los het op door fietstochten te maken en werk veel in de tuin. Komende winter zal dat anders worden als het gaat sneeuwen en regenen.

Hoe moet het verder?

Soms denk ik: hoe moet dat verder aflopen? Houden we dit allemaal wel vol? Er zijn steunpakketten nodig en in alle andere samenlevingen valt het ook tegen. Als ik dan zie dat er feestjes worden gegeven en dat de jongeren daarna naar de ouders gaan die ze vervolgens besmetten. Dan denk ik niet dat we het gaan redden. Maar het is nu voor mij makkelijk zeggen: ‘Als ik 15 was zou ik me aan de regels hebben gehouden.’ Ik was geen rebel en ook geen grijs muisje, en zou niet vooroplopen en zeggen we moeten dit en dat, maar ik denk wel dat ik zou proberen me zoveel mogelijk aan de regels te houden. Soms denk ik: Hoe kunnen we die mensen die jong zijn, rebels zijn, bereiken? Die gaan niet van die stoffige programma’s kijken. En ik weet ook wel dat ze zich niet braaf aan de regels gaan houden, maar het zou goed zijn dat ze wel nadenken over hoe het ook anders kan.

Griepprik

Ik krijg altijd een uitnodiging voor de griepprik en die haal ik ook altijd, want ga je een keer niet dan krijg je geen uitnodiging meer. Nu heb ik gehoord dat als er een coronavaccin is, dat er stoere mensen zijn die zeggen: ‘ik haal die prik niet.’ Dan denk ik: ‘wat wil je ermee bereiken?’ Ik zou het niet fijn vinden als ik die prik niet zou halen, besmet raak, weer naar andere mensen toe ga en die besmet.

Tip?

Ik heb geen tip, maar een oproep. Alsjeblieft laat iedereen zich aan de regels houden. Als we dat vier weken doen, dan denk ik dat het een stuk beter zal gaan en de besmettingen afnemen. Dus ga niet voor de lol boodschappen doen of schoenen uitkiezen en hou je aan de quarantaineregels. Ik vind het spelen met andermans gezondheid.