Ze is de beste vriendin die ik ooit heb gehad

Wil (85) en Tineke (76) uit Biddinghuizen, vriendinnen

Deksel op een potje

Als een deksel op een potje. Zo past de vriendschap tussen Wil (85) en Tineke (76) uit Biddinghuizen. Ze hadden meteen een klik toen ze vier jaar geleden bij een Vraagelkaar Café aan elkaar werden gekoppeld. En de vriendschap wordt iedere dag alleen maar leuker. Ze kunnen zich niet voorstellen hoe het zonder de ander zou zijn. Dat vinden ze zelf ook heel bijzonder. “Ze is de beste vriendin die ik ooit heb gehad”, zegt Wil.

Allebei vlot

Over hun eerste ontmoeting zegt Tineke: “Ze zag er leuk uit en ik houd er zelf ook van om goed gekleed te gaan. We waren allebei vlot, als in dat we meteen een afspraak maakten. En ook inhoudelijk vlot, van niet bedachtzaam. Het ging heel spontaan. We hebben gemeenschappelijke interesses; zo houdt zij ook van theaterbezoek.” Wil weet nog dat Tineke meteen na het Vraagelkaar Café met haar mee naar huis ging voor een kop koffie en vond dat heel leuk.

Dagelijks bellen

Ze bellen elkaar nu dagelijks en bespreken dan wat ze gaan doen. Wandelen is een dagelijks recept voor ze om gezond te blijven. “Ik ben natuurlijk al oud, maar ik kan nog heel goed lopen. Andere vriendinnen kunnen dat niet meer zo goed. Veel vrouwen van mijn leeftijd lopen met een rollator en dan ga je er niet meer op uit om te wandelen”, zegt Wil. Tineke bewondert haar daarom. “Ze loopt mij er af en toe nog uit”, vertelt ze.

Jut en Jul

Regelmatig worden ze gespot tijdens hun dagelijkse wandeling. “Bij een winkeltje in Elburg, dat is hier vlakbij, kwamen we de apothekersassistente uit Biddinghuizen tegen. Het is natuurlijk een dorp. Ze ziet ons vaak samen lopen en noemde ons Jut en Jul. Dus als ik Wil zie zeg ik: dag Jut!”, lacht Tineke.

Vrienden maken

Wil, oftewel Jut, zegt dat Tineke heel veel voor haar betekent. “Anders zit ik hier maar. Ik heb eerder wel een vriendin gehad, maar die is overleden. Ik ben heel blij dat ik Tineke heb ontmoet. Zonder Vraagelkaar was ik haar niet tegengekomen. Het lukt hier moeilijk om vrienden te maken. Ze moeten allemaal op de kleinkinderen passen.”

Verknocht aan elkaar

Dat laatste herkent Tineke ook. “We hebben elkaar ook gevonden omdat we allebei alleen zijn. Wil heeft grote kinderen en anderen zijn druk met hun gezinnen. Ik vind het heel fijn dat Wil er is. Als ze er niet meer zou zijn, dan zou het leven veel minder leuk zijn. We zijn verknocht aan elkaar. Ze waarschuwt me weleens: ‘Als ik er niet meer ben, dan heb je niemand meer’. Maar ik wil er niet aan denken dat ze er niet meer is.” En dat hoeft gelukkig ook niet, want ook al is Wil op leeftijd, ze is nog super vitaal.

Het verhaal van Wil en Tineke is ingezonden door Vraagelkaar.nl, een website waar mensen met elkaar in contact kunnen komen om samen iets leuks te doen en/of iets voor elkaar te betekenen.

Beeld: Fotostudio Wierd