Als je geen zes gangen op het menu hebt hoor je er niet bij

Tine (74) uit Den Haag, getrouwd, gepensioneerd

Lockdown

Ik vind de huidige lockdown van vijf weken wel lang, maar ik geef ze groot gelijk want je moet er vanaf, alles gaat kapot. Het land besturen is nu heel moeilijk. Je doet het nooit goed, want je kan het nooit iedereen naar de zin maken. Maar Rutte vind ik een fijne vent, als ik hem op z’n fietsje zie rijden in zijn overhemdje en zijn appeltje etend, dat vind ik fantastisch.

Zat aanloop

Ik heb echt te doen met de kleine ondernemers. En ik vind het ook zielig voor de jeugd want wat moeten die mensen, er is niets meer open. Mij persoonlijk raakt het niet zo, want ik ben al haast 9 jaar met pensioen. Ik verveel me niet en heb zat aanloop van mijn kinderen en kleinkinderen. Of mijn broer komt even langs en dan zitten we aan de tafel te beppen. Ik ben voorzichtig en hou zoveel mogelijk afstand maar ik laat het niet helemaal mijn leven beïnvloeden. Ik ga niet alles buiten de deur houden.

Niks meer hoeven

Het leven is nu heel rustig. Je hoeft niks meer, je zit thuis en blijft binnen. Ik kom uit bed en dan blijf ik nog een uurtje in mijn badjas zitten, bakje koffie erbij. Alles gaat nu op zijn elfendertigst. Ik heb dat echt nooit eerder gedaan, voorheen ging je douchen, aankleden, opmaken en klaar. Daarna ging je poetsen of weg, winkelen of een terrasje pakken ofzo. De stad is nu maar saai.

We hebben godzijdank Netflix, dat vind ik heerlijk. Ik kijk nu meer dan voorheen. Ik word wel luier op een of andere manier. Je komt later uit bed en je gaat er later in, maar ook dat maakt allemaal niet uit. Meestal kom ik rond half elf, elf uur uit bed en dan ben ik sloom met alles. Om 2 uur, half 3 ’s nachts gaan we naar bed. Dat is later dan voorheen maar we zijn altijd al avondmensen geweest. En ik spreek ook niet meer af voor 12 uur. Wat maakt het uit.

Elke dag zondag

Mijn man fietst elke dag een tot anderhalf uur maar dat doe ik niet. Ik heb altijd wel veel bewogen in mijn werk, maar niet gesport. Ik beweeg nu sowieso niet veel meer. Wat ik mijn moeder vroeger verweten heb, dat ze niks deed en thuis zat, doe ik nu. Ik doe precies hetzelfde en ik geniet er gewoon van. Elke dag is nu eigenlijk zondag, maar op zondag blijven we in bed en dan gaat de TV aan, de telefoon en computer gaan naar boven en dan om een uur of vier gaan we eens naar beneden.

Badjas

Mijn man is echt een doener dus ik dacht wel; wat moet ik met die man? Maar dat valt ook mee. Samen thuiszitten gaat prima en we hebben nog geen een keer ruzie gehad. Hij staat vroeger op dan ik en gaat nu in de ochtend de nieuwsprogramma’s kijken. Zit hij voor de TV in zijn badjas het nieuws te kijken. Dat heeft hij ook nog nooit van zijn leven gedaan, is helemaal nieuw voor me. Hij heeft zojuist het karton en glas weggebracht, dat deed hij vroeger ook nooit. Hij deed veel met muziek en dat mist hij wel heel erg, met de band spelen en oefenen.

Opgeklopte kerst

We gaan met kerstavond naar mijn dochter en de kleinkinderen toe, en dan met kerst lekker thuis. Alles wordt zo opgeklopt in de media: je moet dit en je moet dat. Ik vind dat erg, ze dwingen mensen gewoon, want als je geen zes gangen op het menu hebt hoor je er niet bij. De mensen die weinig te besteden hebben krijgen er haast een schuldgevoel van als ze dat niet op tafel brengen. En je moet de familie uitnodigen, anders doe je het ook niet goed. Al die reclames, mensen gaan er toch een beetje naar leven.

Ik stoor me ook aan de media als Rutte weer een verhaal komt vertellen. Dan zitten ze drie dagen van tevoren al vragen te stellen; wat denk je, er zal dit wel gebeuren, er zal dat wel gebeuren, allemaal aannames. Wacht gewoon af wat hij zegt!