Die hele toestand mag van mij zo spoedig mogelijk ophoepelen

Thomas (70) uit Hoogkerk, alleenstaand, gepensioneerd

Allemaal ouwe troep

Corona vind ik heel erg en die hele toestand mag van mij zo spoedig mogelijk ophoepelen. Maar goed het is er, het is niet anders. Op radio en tv begin ik er wel een beetje van te balen. Je wordt er mee doodgegooid. Inmiddels hebben ze voor overdag allemaal ouwe tv programma’s geprogrammeerd, maar dat is ouwe troep. Ze weten gewoon niets nieuws te bedenken. Ik luister meestal naar een geheime zender, een piratenzender, daar wordt niet zoveel geluld.

Kinderen in de winkel

Het is overal een dooie boel. Ik zit thuis achter de computer, in de tuin, drink een biertje met een kameraad of mijn broer en neem de scootmobiel naar de supermarkt. Haal de boodschappen en ben weer weg. Er wordt gezegd: kom zoveel mogelijk alleen, en dan zijn er toch mensen die hun kinderen meenemen. Daar erger ik me enorm aan. Het stoort me. En die kinderen die zitten overal met hun klauwen aan. Als je dan wat aanraakt, koop het dan ook. Je weet toch wat je wilt hebben? Doe het in je mandje en wegwezen, en raak vooral niet al die verpakkingen aan. Ik zeg er niets van, want als je dat doet dan krijg je een grote bek en zeggen ze van die dingen als: ‘Waar bemoei jij je mee?’ De mensen willen het gewoon niet horen en ik begrijp niet waarom ze zich niet aan zo’n simpele regel kunnen houden.

Helaas kon ik mijn huis niet opruimen, want ik kan nergens met de rommel naartoe. En bij de stort willen ze liever ook niet dat je met teveel komt. Kom je toch met teveel, dan kan je de boel weer mee terug nemen. De mensen hebben ineens allemaal voorjaarsopruiming en gingen waarschijnlijk allemaal tegelijk naar de stort. Toen hebben ze de boel op slot gedaan. Als ik iets kwijt wil gooi ik het wel in de Kliko en past het er niet meer in? Dan doe ik het er de volgende keer wel in.

Facebook

Soms zet wat op Facebook, maar wat ik plaats slaat vaak nergens op. Ik wacht de reacties af en verwijder het na twee dagen weer. ‘Verpleeghuis in Delfzijl mag bezoekregeling verruimen: ‘Zoenen met mondkapje op’ vond ik gewoon leuk om te plaatsen. Het leek mij namelijk nogal onhandig om te zoenen met een mondkapje op. ‘Kappers mogen maandag weer open terwijl ze maandag gesloten zijn’ is er ook een. Maar dan lees ik vervolgens dat kapsalons maandagnacht om 00.00 uur hun deuren hebben geopend en ’s nachts gingen knippen. Dat vind ik een beetje overdreven.

Laatst postte ik ‘Worden mondkapjes vergoed door de verzekering?’ Dat is natuurlijk een beetje een domme vraag. Want ik weet ook wel dat je niets krijgt en je overal een eigen bijdrage voor moet betalen. Vorig jaar nog moest ik van de huisarts meer bewegen, dus ik ging op recept naar de sportschool en moest daar op een lopende band lopen. Zei mijn begeleidster na vier lessen: ‘Ik ga een paar weken op vakantie.’ Ik zei: ‘Ik ook!’ Was ik goed en wel thuis lag er een rekening in de bus van de sportschool van € 160,- en die kreeg ik niet vergoed. En dat voor vier lessen! Ik ben nooit meer gegaan. Lopen kan ik ook op straat, daar heb ik geen lopende band voor nodig.

Roken & corona

Met roken heb ik geen problemen. Ja, ik hoest af en toe wel en ik weet als ik kortademig wordt, het enige wat ik moet doen stoppen met roken is. Maar dat is ook niet zo eenvoudig. Ik heb het al vaker geprobeerd, maar dat lukt mij niet. Ik rook al vanaf mijn 13e en ben nu 70. Eén keer ben ik drie maanden van het roken af geweest en toen toch maar weer begonnen, want dat niet roken beviel mij ook niet: je weet gewoon niet waar je met je handen heen moet. Als ik corona krijg, is het waarschijnlijk al te laat om nog te stoppen met roken. Ach dat zien we dan wel weer.