De zorgzaamheid en liefdevolle omgang van de verzorgenden raakt mij

Diny (72) uit Boxtel, getrouwd, vrijwilliger

Kabouters doen het werk

Mijn man van 78 jaar en ik werken in de bloemrijke wandeltuin bij verpleeghuis Liduina. Vorig jaar is de tuin geopend nadat ik me 3,5 jaar heb ingezet om voor de tuin de fondsen, vergunningen en de mensen bij elkaar te krijgen. De tuin is jong en behoeft veel zorg en onderhoud. Als werkgroep kunnen we nu niet werken. Maar ik kon het na al die moeite niet over mijn hart verkrijgen de tuin te laten verpieteren. Wij gaan daarom als echtpaar dagelijks aan het werk in de meest stille uurtjes als de bewoners eten of rusten. Zo lijkt het soms of de kabouters het werk doen.

Knokken met de graspollen

We zorgen voor de bijentuin, leggen een moestuin en pluktuin aan, verzorgen de kruidenbakken. De bloemrijke borders met zesduizend vaste planten behoeven veel onderhoud. Vorig jaar is daar het graszaad in gewaaid tijdens de droge tijd met schrale wind. Nu kunnen we nog tussen de planten werken en moeten we met onze stijve handen knokken om de graspollen eruit te krijgen.

Acceptatie

Wij maken momenten mee dat er bewoners van de somatische afdeling in de tuin zijn. Op veilige afstand houden wij dan een praatje. Ik vraag hen hoe het voor hen is dat zij geen bezoek mogen ontvangen. Wat mij opvalt is het feit dat de mensen dat moeilijk vinden, maar het ook accepteren. Niet als zielepieterig slachtoffer, maar als een volwassene die weet dat dit nodig is. Het raakt mij: hun kracht en incasseringsvermogen, het kunnen accepteren ook al is het moeilijk. Dan maar genieten van de tuin en de bloemen. Ik zie ook aandacht en zorg van bewoners voor elkaar.

Mooie momenten scheppen

Voor mensen met dementie ligt dat moeilijker. Wat mij raakt als ik hen op afstand in de tuin zie, is de zorgzaamheid en liefdevolle omgang van de verzorgenden. Zij doen alles om de mensen te laten genieten, zitten knus samen op een bankje, ruiken aan de kruiden, kijken bij de bijenkas, zitten op de vlonder. Vertellen verhalen, maken foto’s en filmpjes en bellen met de familie. Ik wil als buitenstaander en toeschouwer graag aan familie laten weten dat het niet alleen kommer en kwel is in de verpleeghuizen. Mensen proberen er samen het beste van te maken. Met dat mooie weer lukt het om samen mooie momenten te scheppen.

Zes kilo afgevallen

Persoonlijk heb ik ervoor gekozen om deze periode een positieve lading te geven. Ik doe op mijn manier anderen een plezier en werk tegelijkertijd aan mijn eigen gezondheid en gewicht. Ik ben zes kilo afgevallen door al dat werken in de aarde in plaats van vergaderen en werken achter de computer. Het computerwerk begint zich weer aan te dienen, maar ik laat mij mijn gezonde gevoel niet afnemen. Ik zit heerlijk in mijn vel en wou dat voorlopig zo houden.

De fleurige wandeltuin bij verpleeg- en verzorgingshuis Liduina van Zorggroep Elde Maasduinen in Boxtel