Dat dansen kan ik uren volhouden

Annie (74) uit Vught, woont met haar man in een senioren appartementencomplex

Goede genen

Ik ben bijna 75 en ik mankeer niks. Ik heb het geluk van goede genen: mijn vader is 94 geworden, mijn moeder bewoog niet zoveel maar werd toch ook 89. Ik doe er ook veel voor, ik sport elke dag. Maar dat moet iedereen zelf weten, niemand hoeft te doen wat ik doe. Mijn man is ook best actief, maar op een andere manier dan ik. Hij heeft zijn hele leven aan auto’s en motoren gesleuteld en tot vorig jaar ook nog motor gereden. Hij is echt een scheurneus.

De voorste meiden

Ik ben altijd al in gezondheid geïnteresseerd geweest, maar ga pas sinds m’n zestigste naar de sportschool. Ik ben begonnen met Zumba, ik hou van dansen dus dat wilde ik wel proberen. Het was pittig, ik kon de pasjes niet onthouden en moest na een kwartier al op de grond gaan zitten. De vrouw naast mij zei dat dat heel normaal was en dat ik moest volhouden. Tegenwoordig sta ik op de eerste rij te dansen. Dan zegt onze trainster tegen de groep: “Let op de voorste meiden”. Daar ben ik dan wel trots op.

Dansen op de fiets

Ik doe ook aan bodypump en aan spinning, dat is eigenlijk dansen op de fiets. Heerlijk als je opgezweept wordt door de muziek. En hardlopen, met een hartslagmetertje. Ik overdrijf het niet hoor, als mijn hartslag te hoog wordt, even dimmen. Nu moet ik thuis sporten. Ik doe dat ’s ochtends, heb een kamer met een yogamatje, hometrainer, gewichtjes en een elastiek. Daarmee kun je ook krachttraining doen, want ik wil mijn botten en spieren sterk houden. Ik kan ook in m’n eentje dansen, er staan zoveel lessen op YouTube.

Op mijn hoofd staan

Om mentaal een beetje rustig te blijven, doe ik aan yoga. Dat doe ik al een jaar of veertig. Ik heb een heel goede leraar gehad, die heeft me ook veel geleerd over mediteren en goede voeding. Ik sta elke dag op mijn hoofd, dat maakt mijn hoofd heel erg rustig. Zeker nu heb ik daar veel baat bij. Want het is wel een heel vervelende tijd, ik heb er wel eens de pest in. Vroeger stond ik elf minuten op mijn hoofd, nu nog een minuut of zes. Het is echt een heel gezonde oefening, de Sirsasana, maar je moet er niet zomaar mee beginnen. Mijn lichaam is het gewend, ik sta kaarsrecht [zie foto hieronder, red.]. Als je als een banaan gaat staan, dan staan je wervels niet goed.

Geen afweerstoffen

In mijn spinningklas zat een man van 65, super fit. Hij kreeg corona en was binnen twee weken overleden. Hoe is het mogelijk? Dat heeft me wel aan het denken gezet. We gaan ’s middags graag wandelen of fietsen, het is hier rustig, maar verder blijven we binnen. Ik heb nog nooit griep gehad, dat is aan de ene kant mooi, maar ik heb dus ook geen afweerstoffen. Mijn man is 78 en heeft diabetes, hij zit wel in de risicogroep. Pas op Moederdag hebben we onze dochters voor het eerst weer gezien, op flinke afstand. Ze zijn zelf ook in de vijftig dus zij zijn ook voorzichtig.

Foxtrotje

Om een uur of 4, 5 dan nemen we een glaasje wijn en zetten we muziek op. Dan doen we soms een foxtrotje of een Engelse wals. Mijn man en ik gingen ook graag naar een dancing in België. En elke maand is het dansmiddag hier in ons complex. Daar dans ik meestal met vrouwen. Laatst nog met een dame van 86. Ze zei “Dat deed ik vroeger zo graag met mijn man”. Ze was een beetje dement, dat merkte ik wel. Toen vroeg ik: “Zullen we dansen en praten tegelijk?” en toen hebben we de hele zaal rondgedanst. Heerlijk! Toen mijn man en ik 50 jaar getrouwd waren, hebben we een groot feest gegeven, met diskjockey. Ik heb heel de avond met mijn dochters en vriendinnen op de vloer gestaan. Ik dronk alleen water en was net zo vrolijk als anders! Dat dansen kan ik uren volhouden.

Kappers zonder mondkapje

We hebben 45 jaar een kapsalon gehad hier in Vught. Ik had ook een pedicuresalon. Mijn man knipt mij al sinds mijn achttiende, sinds we samen zijn. Zo heb ik hem ook leren kennen, ik kwam met een natgeregend kapsel een bar binnen en toen zei hij: “Ik zal jouw haar wel eens doen van de week”. Dat was natuurlijk een smoesje om mij mee te krijgen, haha. We verbazen ons wel over alle kappers die nu zonder mondkapje werken. Je staat op nog geen halve meter van de klant, je praat allebei, daar komt nattigheid vandaan.

Ritme horen

Ik heb alleen slechte oren. Heb last van tinnitus, oorsuizen, en ik ben een tijd lang aan één oor doof geweest. Daar werd ik wel een beetje depri van, ik hoorde de muziek niet goed meer. Nu gaat het wat beter en ik hoop dat mijn gehoorapparaatjes nog iets beter afgesteld kunnen worden. Zolang ik het ritme maar hoor, kan ik dansen. Ik ben ook begonnen met liplezen en gebarentaal leren, nu ik nog goed ben. Slecht horen is echt heel erg, daar zou ik graag een stuk vitaliteit voor inleveren. Mensen zeggen soms ‘Jij mag toch niet klagen?’. Er is weinig begrip voor. Maar alles wat je zelf meemaakt, is erg.

Plas zweet

Als het goed is, mogen we per 1 september weer naar de sportschool. Ik zou nu nog niet gaan. Het is best een grote zaal, maar ik zie mensen zo vreselijk zweten… dat komt toch ook in de lucht. Met spinning is er een jongeman die zo zweet, na een uur ligt er een hele plas en de hele fiets is nat. Daar ga ik echt niet naast zitten. Voorlopig sport ik lekker thuis, ik heb hier alles staan en ik ken al die oefeningen.