Ik heb weken lang cakes gebakken en jawel, nu lukt het goed

Rita (68) uit Den Haag, getrouwd.

Suriname

Mijn man en ik waren in Suriname toen we het bericht hoorden over de intelligente lockdown. De vlucht die wij hadden geboekt, zou de laatste vlucht naar Nederland zijn. De KLM heeft alle passagiers benaderd met de vraag of ze mee wilden of dat ze hun stoel af wilden staan aan iemand die bijvoorbeeld wegens gezondheidsklachten graag terug naar huis wilden. Vorig jaar ben ik aan mijn hart ben geopereerd, waarvoor ik veel medicijnen slik en genoeg mee had voor ons verblijf in Suriname. Om er zeker van te zijn dat we mee mochten naar Nederland hebben we de ambassade aangeschreven. Via hen zijn gelukkig onze stoelen veiliggesteld.

1 juni

Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat ben ik actief voor met name ouderen en de Hindoestaanse gemeenschap. Ik draai als vrijwilliger een dagdeel per week een dagopvang voor ouderen, maar heb ook mijn eigen stichting waarvoor ik allerlei activiteiten organiseer die bijdragen aan het leefplezier en onafhankelijkheid van Hindoestaanse ouderen. Gelukkig had ik de ouderen bij de laatste ontmoeting handwerkjes meegegeven waarmee ze thuis aan de slag kunnen. Daarnaast ben ik Hindicoördinator en geef ik Hindiles aan drie generaties tegelijk. Hier kreeg ik energie van en dat mis ik nu.

Van mij mogen ze nu al gaan versoepelen, maar ik denk dat we 1 juni weer mogen starten. De voorbereidingen daarvoor zijn al in volle gang. Er worden voor alle deelnemers mondkapjes gemaakt en ik heb genoeg handgel gekocht voor de komende maanden. En stel dat we nu niet mogen beginnen? Dan ga ik gewoon naar het verzorgingshuis en laat ik ieder uur één van de deelnemers naar beneden halen voor een praatje bij de lift. Nu spreek ik ze telefonisch, maar dat is toch anders als wanneer je de mensen ziet. De deelnemers die zelfstandig wonen, bezoek ik regelmatig en blijf dan uiteraard op gepaste afstand voor de deur staan.

Tempel

In de tijd dat wij in Suriname waren, vierden we Holi. In Nederland waren de festiviteiten hiervoor afgelast. Hier en daar hebben mensen het feest toch gevierd, met coronabesmettingen tot gevolg. Dat is treurig.

De tempel, de plek waar ik normaal veel te vinden ben, is nu een plek waar ik niet mag komen. De priester, iemand die alles regelt in de tempel en iemand die de offerspijs klaarmaakt, zijn de enigen die nu in de Tempel mogen komen. Via Facebook krijgen wij gebeden toegestuurd, die ik weer rondstuur via WhatsApp.

Cake bakken kon ik niet

Sinds corona heb ik allerlei dingen ontdekt. Allereerst: Nederland in beweging. Ik kende het programma niet, want ik ben altijd onderweg. Sinds ik iedere ochtend de oefeningen fanatiek meedoe, voel ik mij beter en fitter. Echt, ik beveel het ook anderen aan en als ze denken het niet te kunnen, dan slaan ze de moeilijke oefeningen maar over.

Verder heb ik ontdekt dat ik in een hele mooie buurt woon. Er zijn zulke mooie plekjes: bankjes op mooie plekken, water, prachtige tuinen, speeltuinen en ik heb ik zelfs een groentetuin ontdekt die wordt onderhouden door vrijwilligers en mensen die in therapie zijn.

Ook heb ik nu de tijd om de moeilijkste recepten uit te proberen. Cake bakken bijvoorbeeld het lukte mij nooit zonder dat hij inzakt. De afgelopen weken heb ik achter elkaar cake gebakken en jawel, het is me gelukt een goede cake te bakken. Zodra ik weer met mijn groepjes mag beginnen, krijgen alle deelnemers een stukje cake.

Drink warm, was je handen en neem af en toe een druppel citroensap

Ik hoop dat de mensen rekening houden met de besmettelijkheid van corona, zich aan de regels houden en dat testen snel beschikbaar zijn voor iedereen. Wat ik heb begrepen is dat als je de hele dag warm drinkt en je handen wast, de kans dat je ziekt wordt niet zo groot is. Dat adviseer ik ook de mensen en daarnaast zeg ik: doe af en toe een paar druppels citroensap in je water, dat doodt de bacteriën.