Het is fijn dat er in deze tijd iemand is die vraagt hoe het met me gaat

Nado (62, links) en Kim (65, rechts) uit Den Haag. De foto is gemaakt vóór corona

Wandelen in het Zuiderpark

Vriendinnen Nado en Kim zien elkaar nog steeds, ook al heerst er nu corona. “We appen veel en zien elkaar ongeveer eens in de twee weken. Dan gaan we wandelen in het Zuiderpark”, zegt Nado. Op gepaste afstand van elkaar, dat wel. Bij Kim thuis spreken ze niet af, want zij is bang om besmet te raken met het coronavirus. “Mijn kinderen komen normaal iedere week eten, maar nu niet. En ik ga zo weinig mogelijk de deur uit. Alleen een keer per week om boodschappen te doen. Het is fijn dat er in deze tijd iemand is die vraagt hoe het met me gaat”, zegt Kim.

Zwaar op de hand

Kim is van Chinese afkomst en is uitgescholden op straat vanwege het feit dat ze Chinees is. In het Chinese Wuhan was immers de eerste grote uitbraak. “Ik ben gediscrimineerd omdat ik Chinees ben. Daar heb ik wel last van. Soms ben ik wel wat zwaar op de hand. Nado is heel anders, die is veel luchtiger. Zij is bijvoorbeeld ook niet bang voor besmetting”, aldus Kim. Ze waardeert het dat ze met Nado de dingen kan bespreken die haar bezighouden in het leven. “Een beetje aandacht krijgen is heel fijn. Ik ben Vraagelkaar heel dankbaar dat ik Nado heb leren kennen.”

Bakje eten voor de deur

Nado op haar beurt vindt Kim heel lief. “Misschien is ze wel té lief. Nu haar kinderen niet komen eten, maakt ze voor haar zoon van 30 jaar het eten thuis klaar en zet het in een bakje voor zijn deur. Want, zegt ze, als moeder ben je altijd bezorgd dat je kind niet genoeg te eten krijgt. “Je lijkt wel gek, zeg ik tegen haar”, lacht Nado. Ze is heel blij met het contact. “We hebben het heel gezellig.”

Kerststukjes maken

Ze leerden elkaar kennen tijdens de kerstbijeenkomst van Vraagelkaar in december 2018. “Toevallig kwam ik naast haar te zitten. Het viel me op dat ze bijna geen materiaal durfde te pakken om kerststukjes te maken, dus ik hielp haar daar een beetje bij. Ik kon zien dat ze Aziatisch was. Ik zei: ‘wat leuk, ik volg een cursus Chinees’. Kim wilde graag haar Nederlands verbeteren en ik wilde graag Chinees oefenen. En zo kwam het dat we elkaar nu regelmatig zien”, zegt Nado.

Appen in het Chinees

Heeft Nado al wat vorderingen gemaakt met de taal? “Nou, het is een heel moeilijke taal en Kim spreekt Oud-Chinees. Vanwege het coronavirus zijn er nu geen cursussen. We appen al wel een beetje in het Chinees. Maar als Kim iets tegen me zegt in het Chinees, dan versta ik daar niets van en daar moet ze dan vervolgens heel hard om lachen,” vervolgt Nado. Andersom geeft ze Kim soms uitleg over een Nederlands woord of over uitdrukkingen in Nederlandse tijdschriften.

Moerbeiboom

Eerder gingen ze regelmatig fietsen in het park. “Kim weet heel veel van bomen. Zo heeft ze me van alles verteld over de moerbeiboom. Samen hebben we de vruchten gegeten. Door Kim ben ik anders gaan kijken naar de natuur. Ik ben nu bewuster bezig met de natuur,” besluit Nado. En omdat Kim even geen goede fiets heeft, gaan ze nu wandelen in plaats van fietsen.

 

Het verhaal van Nado en Kim is ingezonden door Vraagelkaar.nl, een website waar mensen met elkaar in contact kunnen komen om samen iets leuks te doen en/of iets voor elkaar te betekenen.