Een mondkapje wordt door mijn bril een mistige aangelegenheid

Piet (73) uit Leiden, woont op zichzelf

Kwetsbaar volgens het RIVM

Ik ben 73 jaar en fit. Mag ik in tijden van corona gewoon alles doen? Nee, helaas niet. Het RIVM beschouwt 70-plussers als extra kwetsbaar voor het coronavirus. Ik volg de adviezen, zoals het beperken van sociale contacten, het houden van twee armlengtes afstand en het mijden van openbaar vervoer. Ik heb nog niet in een bus of een trein gezeten. Ik kan me er nog niet toe zetten. Een mondkapje heb ik trouwens nog maar één keer op gehad. Dat was bij de pedicure. Met mijn bril op werd dat toch een mistige aangelegenheid.

Zoveel mogelijk bewegen

Ik probeer zoveel mogelijk te bewegen; bij FysioSport voor mijn heupartrose, bij een fysiotherapeut met gelijkgestemden en aerobic zwemmen. Ook breng ik in Leiderdorp het magazine van ouderenbond KBO-PCOB op de fiets rond. Daarnaast dans ik tweemaal in de week bij DansPark. Dit zijn ontmoetingsplekken vol dans, muziek en plezier voor mensen met een chronische bewegingsbeperking zoals de ziekte van Parkinson, MS of reuma. Tijdens een bijeenkomst van het Parkinson Café in Oegstgeest werd een demonstratie gegeven. Dat werkte zo aanstekelijk dat we gelijk lid zijn geworden, met z’n drieën uit de Merenwijk.

Dansles via ZOOM

Gelukkig mogen we sinds kort, op gepaste afstand, weer genieten van de gezellige sfeer bij DansPark Oegstgeest (op de dinsdag) en bij DansPark Leiden (op de woensdag). Toen we vanwege het coronavirus niet in de collegezaal van Leyden Academy konden dansen, verzorgden de docenten wekelijks een ZOOM-dansles. Dit was ook heel leuk en leerzaam om mee te maken.

Picasso’s aan de keukenmuur

Eén van de dingen die ik jammer vind dat ze zijn uitgesteld, is de Tour de France. Buiten op het terras de beelden van al die kastelen en leuke dorpjes aan je voorbij laten gaan. Het voelt een beetje als vakantie. Ik mis het. Maar gelukkig mag ik weer naar musea, wat ik regelmatig doe. Ooit moest ik in therapie een nieuwe hobby verzinnen. Uit balorigheid zei ik toen magneetjes over schilderijen verzamelen. Inmiddels hangen de Rembrandts, Van Goghs, Picasso’s en vele anderen bij mij aan de keukenmuur. Na meer dan vijfhonderd plaatjes ben ik er maar mee gestopt.

Beter sparen dan beleggen

De coronacrisis is ook een economische crisis. Dit moeten we ook nog zien op te lossen. Om als particulier een buffer te hebben, is het misschien beter om te sparen en niet te beleggen. In moeilijke tijden moet je voor zekerheid gaan, zeggen de deskundigen.