Ik zie Margôt als een bonusoma

Samira (38) en Margôt (87) uit Den Haag

In coronatijd deed Samira (38) boodschappen voor Margôt (87). Het voelde alsof ze elkaar al jaren kenden, toen ze elkaar ontmoetten. Uit het contact is ondanks het grote leeftijdsverschil een mooie vriendschap ontstaan.

Mentaal in de put

Margôt was er niet op uit om nieuwe vriendenkring op te bouwen, want ze heeft wel vriendinnen. Maar door corona stond dat allemaal op een laag pitje. Haar vriendinnen waren bang om besmet te raken. Toen haar hulp niet kon komen en ook de boodschappen niet konden worden gedaan, plaatste ze een oproepje bij Vraagelkaar. “Ik voelde me helemaal hulpeloos in het begin van de coronatijd. Mentaal zat ik in de put. Toen ben ik in contact gebracht met Samira. En die heeft een paar keer boodschappen gedaan en het huis schoongemaakt,” zegt Margôt.

Hart luchten

Samira reageerde op het oproepje om boodschappen te doen voor Margôt omdat ze graag een steentje bij wil dragen. “Ik ben gastouder, dus ik ben veel thuis. Ik ben gezond en heb het goed. Maar met kinderen heb je een ander gesprek dan met volwassenen. Als je daarnaast iemand kan helpen, waarom niet? Margôt zat een beetje in een dal vanwege de coronamaatregelen en omdat ze was geopereerd aan haar heup. Als je altijd zelfstandig bent geweest en dan ineens afhankelijk bent, dan is dat even schakelen. Ze was blij dat ze haar hart kon luchten,” vertelt Samira.

Leeftijdsverschil

“Onze eerste kennismaking verliep heel spontaan. Margôt is gastvrij en spontaan. Je voelt je meteen thuis bij haar. Ze heeft een heleboel meegemaakt en vertelt veel over vroeger,” zegt Samira. Het leeftijdsverschil van 50 jaar is geen belemmering. “Mijn ouders zijn nog niet eens zo oud. Maar het maakt mij niet uit hoe oud iemand is of wat voor achtergrond die heeft. Daarom kun je nog wel leuk contact hebben. Ik heb geen oma’s meer en zie haar als een bonusoma.”

Lief en zacht

Ze hebben nog steeds contact. Margôt: “Samira is heel bijzonder. Ze staat voor je klaar en ze hoeft er niets voor terug. Ik beschouw haar als een vriendin. Het is een heel lieve en zachte vrouw. We bespreken alles met elkaar. Aan een half woord heeft ze genoeg. Verder is ze niet opdringerig en laat ze het aan mij over of ik iets wil vertellen. Ook appen we elkaar leuke plaatjes.”

In mijn hart gesloten

Samira vindt het heel bijzonder dat er zo snel een klik was. Want hoewel ze spontaan is, kijkt ze meestal eerst de kat uit de boom. “Margôt is een vrouw naar mijn hart en ik heb haar in mijn hart gesloten. Ik hoop gauw weer bij haar langs te gaan,” aldus Samira.

Het verhaal van Samira en Margôt is ingezonden door Vraagelkaar.nl, een website waar mensen met elkaar in contact kunnen komen om samen iets leuks te doen en/of iets voor elkaar te betekenen