Het is stil in onze huiskamer

Netty (74) uit Den Haag, getrouwd met Leo, initiatiefnemers De Laakse Lente

Zigzaggen

Ik vind het een hele enge tijd. Heel erg griezelig en stil. Ik ben bang om besmet te worden. Ik heb zelf last van reuma en suiker. Vanmorgen kwam er een fotografe van het Algemeen Dagblad, voor een interview dat we hebben gegeven. Achteraf realiseerde ik me dat we helemaal geen anderhalve meter afstand hebben gehouden. Het is zo moeilijk om daar consequent aan te denken. Maar als ik nu naar de Albert Heijn ga, neem ik de tussendoor weggetjes en ga ik niet door de drukke straat heen. Zo kan ik nog een beetje afstand houden van de mensen. Anders blijf je zigzaggen.

Wel en wee

We waren altijd erg druk met ons huiskamerproject De Laakse Lente (www.delaakselente.nl). Dagelijks tussen half 7 en 7 uur stonden we op, ontbeten we, maakten we de huiskamer op orde, wc even nalopen, koffie aanzetten. Om 9 uur stonden de eerste mensen al voor de deur. Op maandagen en donderdagen waren het drukke ochtenden, met soms wel twintig mensen. Mensen die zich alleen voelen en behoefte hebben aan gezelschap. De ochtenden vliegen dan voorbij, er wordt heel wat gekakeld! In de middag deed ik vaak een boodschapje en ging ik langs bij de mensen die in verzorgingshuizen liggen. Het is nu iedere morgen stil in onze huiskamer. Kijk de mensen die normaal gesproken elke dag naar ons toekwamen kunnen nu niet meer komen, maar ik bel ze nu zelf elke dag. Ik wil toch een beetje op de hoogte blijven van hun wel en wee. Ik mis natuurlijk ook mijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Waar ze voorheen langs konden komen, staan ze nu voor het raam te zwaaien. Ook heb ik veel contact met ze via de app.

Eigen mening

Ik volg veel op tv over de coronacrisis maar laat me niet erg beïnvloeden door alle negatieve verhalen. Ik heb mijn eigen mening en mijn eigen doen en laten. Ik probeer me aan de richtlijnen te houden. Ik maak me wel zorgen over wat er hierna gebeurt. Welke invloed heeft dit op de wereld? Trump die het eerst afdoet als een griepje en nu ziet wat er allemaal gebeurt. China, Amerika, Spanje, het is overal ellende.

Waardering

Er is meer waardering voor mensen in de zorg, de brandweer, politie. Er wordt zo goed samengewerkt. Ik hoop dat dat zo blijft, die waardering voor elkaar. Ik erger me aan de mensen die zich niks aantrekken van de regels en toch gewoon in groepjes bij elkaar blijven staan. Of de filmpjes waarin mensen in elkaar worden geslagen als ze iets over de afstand zeggen. Ik hoop dat mensen wat elkaar voor over hebben. We moeten het samen doen. Samen zijn we deze wereld. En de tijd bepaalt de rest.