Het devies van thuisblijven, daar kunnen daklozen niets mee

Els (62) uit Heemskerk, getrouwd, werkt als arts Maatschappij + Gezondheid en medisch adviseur bij gemeente Den Haag en dansdocent

360 graden geneeskunde

Als arts Maatschappij + Gezondheid richt je je niet op één persoon, maar maak je je sterk voor de publieke gezondheid en sta je middenin de maatschappij. Je bent iemand die verder kijkt, niet in hokjes denkt en ook graag buiten de spreekkamer behandelt. Daarom wordt het ook wel ‘360 graden geneeskunde’ genoemd. Al ruim zes jaar werk ik in de gemeente Den Haag voor en met daklozen. Bij het daklozenloket kunnen ze terecht voor medische basiszorg, nachtopvang, een bijstandsuitkering en diverse voorzieningen. Ik vind het mooi werk om voor de meest kwetsbaren in de samenleving iets te kunnen betekenen.

Daklozen kunnen niet thuisblijven

Dakloos zijn en coronaklachten hebben, dat is een slechte combinatie. Want met het algemene devies van thuisblijven als je hoest en je niet lekker voelt, daar kunnen daklozen niets mee. Gemeente Den Haag maakte zich sterk voor een zorglocatie voor daklozen met coronaklachten, waar mensen die ziek zijn echt verzorgd kunnen worden. Gelukkig hebben we er tot nu toe heel weinig gebruik van hoeven maken.

Helpen in de teststraat

Als arts Maatschappij + Gezondheid ben ik afgestudeerd in infectieziektebestrijding. Door de coronacrisis ben ik ook weer bij ‘mijn oude GGD’, het team infectieziektebestrijding van GGD Zaanstreek-Waterland, gaan werken om te helpen. We voeren heel intensief het bron- en contactonderzoek uit en testen mensen met klachten in de teststraat. Het is fijn om mij zo te kunnen inzetten in deze voor veel mensen moeilijke en onzekere tijd.

De voordelen van dans

Dansen is mijn grote passie, en met ongelofelijk veel plezier geef ik aan diverse groepen dansles. Zo verandert speciaal voor DansPark iedere woensdagochtend de collegezaal van Leyden Academy in een dansvloer voor mensen met een chronische bewegingsaandoening zoals Parkinson, MS of reuma. Dans kan zoveel betekenen, zowel fysiek als psychologisch. Dansen geeft verbinding, ontspanning en heel veel plezier met elkaar. Die combinatie van samen genieten met een positief effect op de houding en mobiliteit, maakt de lessen zo bijzonder en geeft zoveel meer dan alleen oefeningen kunnen doen.

Impact van corona

Maar toen kwam corona… en ineens konden de lessen, juist voor deze fantastische maar kwetsbare groep, niet meer plaatsvinden. Dit gaf een forse impact. We hebben zo goed en zo kwaad als het ging contact gehouden door middel van videomateriaal, online lessen, e-mails en telefoontjes. Toch weegt dit alles niet op tegen het samenzijn. Nu we door de versoepelingen weer kleinschalig les mogen geven, doet dat zoveel. Zowel voor de dansers als voor de docenten is het van onschatbare waarde.

Dankbaar voor kleine dingen

Corona heeft zoals we allemaal weten hele nare kanten, maar toch zijn er ook positieve ontwikkelingen. Zo zijn we bewuster geworden, hebben we andere hobby’s opgepakt, hebben we meer contact met buren en zijn er positieve effecten op het milieu. Er komen ook andere talenten van mensen naar boven, zo leer je weer andere kanten van hen kennen. En lang leve het digitale tijdperk. Je moet er niet aan denken dat dit dertig jaar geleden was gebeurd. Kortom, laten we dankbaar zijn voor kleine dingen.