De samenleving is misschien veranderd, maar ikzelf niet

Naoki (85) uit West-Tokyo (Japan), getrouwd, woont samen met zijn echtgenote in een seniorencomplex met zorg en ondersteuning (‘Sakoju’)

Tokyo en Nagasaki

Het is bijna een jaar geleden dat we vanuit Nagasaki hierheen zijn verhuisd. Ik ben nu 85 en ik heb de helft van mijn leven in Tokio doorgebracht en de andere helft in Nagasaki, waar ik opgroeide totdat ik de middelbare school afrondde. Na mijn afstuderen heb ik tot mijn pensionering gewerkt op de afdeling voorlichting van een overheidsorganisatie.

Niet zo fijngevoelig

Ik denk niet dat mijn leven is veranderd vergeleken met de tijd vóór de coronacrisis. Iedereen heeft het erover, maar corona heeft me niet beïnvloed, misschien omdat ik niet zo fijngevoelig ben. Ik heb geen veranderingen opgemerkt sinds ik hier een jaar geleden ben komen wonen. De samenleving is misschien veranderd, maar ikzelf niet. Ik ga er nog steeds op uit. Ik sta om 4.00 uur ’s ochtends op en maak elke dag een wandeling van ongeveer een half uur. Ik ben een mondkapje gaan dragen, en praat nog steeds met andere mensen als dat nodig is. Nou, ik weet niet of ik het goed kan uitleggen, maar ik vind persoonlijk dat echte onafhankelijkheid betekent dat je nooit je eigen manier van leven en denken moet veranderen, hoe de samenleving om je heen ook verandert. Dus in die zin is mijn leven nooit veranderd sinds ik werd geboren.

Gezondheid is onafhankelijkheid

Ik zou mezelf omschrijven als koppig. Ik denk dat je onafhankelijkheid niet los kan zien van gezondheid. Je kunt niet onafhankelijk zijn als je niet gezond bent. Mijn idee is dat ik onafhankelijk kan blijven, zolang ik kan vertrouwen op mijn gezondheid. Onafhankelijk zijn betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven, en dat kan alleen als je in goede gezondheid verkeert, ook in je denkwijze. Naar mijn mening betekent onafhankelijk zijn ook dat je je hersens gebruikt om om te gaan met wat er op dit moment in de samenleving speelt, corona of niet. In zekere zin moet je dus eigenwijs zijn, maar soms moet je ook een beetje flexibel zijn.

Gewoon doorgaan

I heb veel over corona gehoord, maar heb het virus nog niet opgelopen. Dus we gaan gewoon door en proberen besmetting te voorkomen.

Naoki is op 17 september 2020 geïnterviewd. Zijn verhaal is ingezonden door International Longevity Center (ILC) Japan国際長寿センター, lid van de ILC Global Alliance, een internationale federatie die onderzoek doet naar en zich sterk maakt voor de vitaliteit, maatschappelijke en economische positie van ouderen. ILC wordt in Nederland vertegenwoordigd door Leyden Academy.

To read Naoki’s story in English, please click here.