Van coschappen naar coronadiensten op Curaçao

Gregory (26), student geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum, loopt zijn coschappen op zijn geboorte-eiland Curaçao

Geneeskundestudent Gregory Helmich (26) ging terug naar zijn geboorte-eiland Curaçao om coschappen te lopen. Maar toen volgde de grote corona-uitbraak. “Iedereen die kan, wordt volledig ingezet voor covidzorg.”

Eigenlijk was het vanaf de eerste dag duidelijk dat mijn co-schap dermatologie anders zou lopen. Toen ik in maart begon, kwamen er elke dag minder patiënten opdagen. Van één afmelding per dag, ging het naar drie, en toen zes. Uiteindelijk is de knoop doorgehakt om geen reguliere zorg meer te leveren. Iedereen die kan, is volledig ingezet voor covidzorg.

Ik wil graag helpen, maar het ziekenhuis heeft besloten dat alle co-assistenten moeten wachten tot ze volledig gevaccineerd zijn. Ik zit nu thuis te wachten tot mijn tweede vaccinatie. Die is gelukkig eind deze week, maar ik voel me best machteloos.

Onhoudbaar

De situatie op Curaçao is nu echt serieus. Er zijn nu meer dan 4.500 covid-gevallen terwijl dat er twee maanden geleden nog 50 waren. Het ziekenhuis zit tegen het maximum aan qua zorgcapaciteit. ‘Er komen steeds bedden bij, maar die worden ook meteen weer opgevuld.’ Zes afdelingen zijn volledig omgebouwd en de IC is verdrievoudigd. Gisteren zijn er patiënten overgeplaatst naar Aruba, daar is gelukkig nog wat ruimte.

Toen duidelijk werd dat de situatie onhoudbaar werd, heeft de overheid een ingrijpende lockdown ingevoerd. Je mag maar twee keer per week op vastgestelde dagen de deur uit met je auto. Er is een avondklok, iedereen moet om 19.00 uur binnen zijn. Zondag mag niemand de weg op, behalve als je een vitaal beroep uitoefent. Alle stranden zijn dicht, niemand mag zwemmen, niemand mag duiken. Alle winkels en restaurants zijn dicht. De hele toerismesector ligt plat.

Izzy Gerstenbluth, de belangrijkste epidemioloog van het eiland, heeft gezegd dat “de enige manier hoe we hier uitkomen is door ons hier uit te vaccineren”. De vaccinatiedrive is in de afgelopen week heel veel hoger geworden. De grootste mall op het eiland is omgebouwd tot vaccinatiecentrum, de winkels zijn toch dicht. Er kunnen nu 3.000 mensen per dag worden gevaccineerd.

Dubbel gevoel

Uit alle hoeken worden verpleegkundigen en artsen opgeroepen. Ik ben de voorzitter van de PR-commissie van de Antilliaanse medische associatie AMA, die samen met het ministerie van VWS oproepen heeft geplaatst voor meer zorgpersoneel. Dat heeft gewerkt. Er zijn al tientallen verpleegkundigen en artsen aangekomen en nog een heel aantal dat nog onderweg is. Twee vrienden van mij zijn gisterochtend aangekomen en kunnen na hun medische keuring hopelijk meteen beginnen.

Het voelt heel dubbel. Ik zou mijn co-schap graag afmaken, maar reguliere zorg is compleet afgeschaald. Nu zit ik thuis en kan ik nog niet helpen met covidzorg. Iedereen werkt heel hard, Izzy Gerstenbluth heeft zich bijna doodgewerkt. Er zijn mensen die vrijwillig langere diensten draaien en nauwelijks slapen. Ik weet dat ze enorm goed werk aan het doen zijn en ik wil hen mijn steun betuigen. We zijn heel blij dat er hulp is uit het buitenland, anders zou het niet lukken.

Dit artikel is geschreven door Mark Reid en verscheen op 14 april 2021 in Leids universitair weekblad Mare. De foto is gemaakt door Gregory Helmich.