Ik probeer mensen altijd te stimuleren om digitaal bij te blijven

Mary (73) uit Amsterdam, vrijwilliger, heeft een weekend relatie

Vakantiegevoel

Het valt me op dat veel jongere mensen nu helemaal depressief worden, en niet eens vanuit geldzorgen. “Ik mag nooit meer iemand aanraken!” hoor je dan, ze maken er een heel drama van. Dat verbaast me eerlijk gezegd wel. Bij ouderen merk ik meer veranderingsbereidheid. Dat is ook mijn eigen karaktereigenschap op deze leeftijd, ik kan wel flexibel zijn en me aanpassen aan veranderingen. Je hebt ook al heel wat meegemaakt he. Ik voel mezelf eigenlijk wel heel lekker, heb soms zelfs een beetje een vakantiegevoel. Ik deed altijd heel veel, altijd een volle agenda. Nu moet ik even niks. Natuurlijk is onze vrijheid beperkt, en we moeten enorm goed opletten dat we niet onze hele maatschappij en gezondheidszorg over de kling jagen. Vooral de horeca en culturele sector krijgen harde klappen.

Tips en ideeën

We worden creatiever in wat er wél kan. Ook bij StadsDorpZuid, waar ik de communicatie voor doe. Dat is een burgerinitiatief hier in Amsterdam met 440 leden die elkaar helpen en samen van alles ondernemen. De activiteiten liggen stil, maar StadsDorp gaat door. Zo delen we op de website constant tips en ideeën met elkaar, van een poster met beweegoefeningen voor thuis tot informatie over virtueel museumbezoek. We versturen elke vrijdag een nieuwsbrief en sommige ‘binnenbuurten’ hebben mailgroepen opgezet. We zouden in september ons tienjarig bestaan vieren, dat feest hebben we maar naar volgend jaar verplaatst.

’t Is stil in Amsterdam

Er zijn ook nogal wat kleinere groepjes, zoals van het wandelen, toneel en koor, die nu dingen samen delen. Ik heb zelf een WhatsApp-groepje opgezet voor de koorgroep waar ik in zit. Ik heb eerst ieders 06-nummer opgevraagd, de meesten hebben wel een smartphone maar sommigen hebben een oude Nokia of helemaal geen mobiele telefoon. Ik probeer mensen altijd te stimuleren om digitaal bij te blijven. In de appgroep delen we nu elke ochtend iets wat ons geraakt heeft: een leuke foto, een video op YouTube of een toepasselijk lied zoals ‘’t Is stil in Amsterdam’. Iedereen doet mee, heel leuk om je dag mee te beginnen.

Online bridgen

Mijn bridgeclub bestaat dit jaar 75 jaar, ook dat feest wordt waarschijnlijk even uitgesteld want het is een wat oudere groep mensen. Ik zit in het bestuur en bridge zelf elke dinsdagavond in Amstelveen. Dat lukt nu natuurlijk niet, want je kunt met bridge onmogelijk anderhalve meter van elkaar vandaan zitten. De competitie is verplaatst naar het internet, dat heeft de Nederlandse Bridge Bond heel snel geregeld! Ik speelde zelf al online bridge, ‘StepBridge’ heet dat. Van de honderd leden doet toch zeker de helft mee, dat vind ik best veel.

Slim speakertje

Verder ben ik de afgelopen tijd druk geweest met een heel leuk project van Google, ouderenbond ANBO en Achmea: project Zilver. Ze hebben een mooi speakertje gemaakt dat werkt met spraaktechnologie en wilden graag weten of dit iets voor ouderen zou zijn. Ik heb het mee uitgeprobeerd. Er is een leuk filmpje van gemaakt, waarin ik bij mijn vriendin Anneke op bezoek ga. Het is vooral handig voor heel oude mensen die niet met die kleine telefoontjes en toetsjes overweg kunnen. Ze kunnen simpele vragen aan het speakertje stellen: wat voor weer wordt het, wanneer moet ik mijn pillen nemen, of zoek eens een leuk kinderliedje op om samen te zingen met de kleinkinderen. Ik heb een handleiding geschreven: hoe kun je het gebruiken en wat kun je er allemaal mee doen? Want de meeste jongeren denken niet vanuit ouderen. Het begint er al mee dat niet alle ouderen wifi hebben en een smartphone, dus je moet echt bij het begin beginnen. Voor mij een mooie klus voor deze tijd, ik kan het niet laten he.

De stad ontvlucht

Het eerste wat we zijn gaan doen, is ons huis en de kasten uitmesten. De grote schoonmaak die je moeder vroeger elk jaar deed, ha ha. En waar wij altijd te druk voor zijn. Intussen zie ik hier vogels in- en uitvliegen. Het is hier zo’n mooi plekje. We zijn even de stad ontvlucht, voor het eerst sinds de uitbraak. Mijn vriend is kunstenaar en we konden dit buitenhuisje in Drenthe heel goedkoop huren, met een ateliertje erbij. Geen wifi, ook wel eens lekker. We hebben goede boeken meegenomen van Paolo Coelho, mooie natuurfilms, Scrabble. En onze twee poezen, die zijn al helemaal gewend. Dit is wel even een feestje hoor!

De foto van Mary is gemaakt door Jasper van Google.