Nieuwe liefde in tijden van corona

Corry (64) en Jos (77) uit Appelscha, gaan binnenkort trouwen

Koffiedrinken

Een half jaar na het overlijden van zijn vorige partner met wie hij heel veel samendeed, ziet Jos Cornelissen (77) de Gelukstafel van Vraagelkaar in het winkelcentrum in Oosterwolde staan. Vraagelkaar-coach Angelien vraagt hem of hij zich in wil schrijven. “Dat leek me wel een aardig idee. Ik was toch maar alleen en wilde wel boodschappen voor iemand anders doen of wandelen of koffiedrinken met anderen. ‘Schrijf mijn naam maar op!’, zei ik. Twee weken later reageerde Corry. We gingen koffiedrinken bij een restaurant in mijn woonplaats Appelscha. Meteen werd duidelijk dat ze dichtbij woonde en ook bleken we veel gelijke interesses te hebben, zoals tuinieren. En van het een kwam het ander.” Dat was juli vorig jaar. En nu hebben ze trouwplannen.

Thuis in mijn eentje

Corry van Dijk (64) was bij de eerste bijeenkomst aanwezig van Vraagelkaar in Oosterwolde in het najaar van 2019. Ze was weer alleen na 20 jaar te hebben samengewoond en had weer behoefte aan nieuwe contacten. Ze schreef zich in. “Vanwege de uitbraak van het coronavirus zat ik vrij veel thuis in mijn eentje. Ook kan ik weinig ondernemen, omdat ik slecht ter been ben. Ik had weer behoefte aan nieuwe contacten. Regelmatig keek ik op de website van Vraagelkaar om te kijken of er nog mensen in Appelscha waren die op zoek waren naar andere mensen om dingen mee samen te doen, want ik ken veel mensen in het dorp en hoopte ze met elkaar te kunnen verbinden”, vertelt Corry. Ze zag het oproepje van Jos staan en benaderde hem met de gedachte dat ze hem misschien in contact kon brengen met anderen.

Wat een schat

Maar het ging anders. “Ons eerste gesprek verliep supergoed. Hij bleef me aankijken, ook als hij heel emotionele dingen vertelde. Wat een schat, dacht ik. Een lieve, zorgzame en attente man. We raakten niet uitgepraat. We hadden meteen een klik”, zegt Corry. Een van de dingen die hen bindt is het ‘plantjesvirus’, zoals ze het zelf noemen. Ze houden allebei van tuinieren. Maar niet zomaar tuinieren. “Ik vul de tuin op en plant er ook eetbare dingen in. Zoals onder andere fruitbomen in de voortuin en een moestuin. En Jos en ik bleken allebei te doen aan stekjes ruilen”, lacht Corry.

Groene vingers

De liefde ging bij Jos en Corry dus via de groene vingers. Na hun eerste afspraak bij het restaurant in Appelscha nodigde Jos haar uit voor een bezoek aan een open tuin in de buurt. Toen besefte Corry dat ze eigenlijk gewoon hartstikke verliefd was op Jos. “Hij heeft alle dingen op mijn lijstje. Terwijl ik helemaal niet op zoek was en Vraagelkaar daar helemaal niet voor is bedoeld! Ik vermoedde dat er bij hem ook wel meer was. Maar ik vond dat hij daar eerst maar wat over moest zeggen. Op een gegeven moment was ik op de fiets en ging mijn fiets zomaar richting zijn huis. Ik ging bij hem langs. We zaten naast elkaar op de bank, keken elkaar aan en vroegen ons af of er meer was. Begin augustus was dat. ‘Ik droom ervan om naast je wakker te worden’, zei hij. En ik zei dat ik ook wel heel gek was op hem”, glundert Corry. En toen was het ‘aan’.

Vloeiend en vanzelfsprekend

Ze zijn nu bijna onafscheidelijk. “Wat mij aantrok in haar is haar eerlijkheid en openheid. Ze is gewoon zichzelf”, zegt Jos. Soms zit het hem in de kleine dingen. Zo vindt Corry het geweldig dat Jos even gaat kijken hoe het met de plantjes gaat zodra hij wakker wordt. En ze waardeert het als hij de plantjes op eigen initiatief binnen zet als het dreigt te gaan vriezen. Het gaat vloeiend en vanzelfsprekend. “We hebben allebei niet gezocht naar een partner en er toch één gevonden. Dit is echt houden van. De verliefdheid is wel weggeëbd, maar dat is overgegaan in houden van. Dit had ik niet durven dromen. Het is mijn beste relatie tot nu toe”, vertelt Corry. En dat laatste geldt ook voor Jos.

Trouwplannen

Na een telefonisch interview met Jos geeft deze zijn mobieltje door aan Corry voor het interview met haar. Ze is toch bij hem in de kamer. Ze willen graag samen in één huis wonen, maar zijn er nog niet helemaal uit in welke van hun beider huis dat zal zijn; want hij heeft een groter huis en zij heeft een grotere tuin. Ze zijn allebei al op leeftijd en dan is een grote tuin misschien niet zo handig; dus het huis van Jos lijkt op dit moment handiger. En omdat je als samenwonende huurders geen rechten hebt als een van beiden iets overkomt, willen ze binnenkort gaan trouwen. En wie is er getuige? Vraagelkaar-coach Angelien die Jos inschreef!

Het verhaal van Corry en Jos is ingezonden door Vraagelkaar.nl, een website waar mensen met elkaar in contact kunnen komen om samen iets leuks te doen en/of iets voor elkaar te betekenen.

22-04-2021 Appelscha: Jos en Corry vonden elkaar dankzij Vraag Elkaar. Foto’s gemaakt bij de Bosberg, waar ze hun eerste ontmoeting hadden. Fotograaf: Rens Hooyenga