Je ziet hoe kwetsbaar onze zo welvarende samenleving toch is

Rob (75) uit Leiderdorp, getrouwd met Fenneke

Het is geen oorlog

Uiteraard zijn het rare en onzekere tijden en zijn er best wel vervelende omstandigheden. Maar we kunnen ons best wel een tijdje aanpassen, voorzichtig zijn met de gezondheid en de regels volgen. Ik moet bij het gemopper van jongeren over het missen van het uitgaan wel eens denken aan wat mijn ouders, die vijf jaar lang de oorlog hebben meegemaakt en waar ik ze nooit over heb horen zeuren. Integendeel eigenlijk, ik heb ze enkel gehoord over enige positieve aspecten zoals de saamhorigheid.

Voorzichtig zijn

Waar ik uiteraard in eerste instantie op let, is om geen risico’s te nemen met betrekking tot de gezondheid van mijn vrouw en mijzelf, maar met voorzichtig zijn lukt dat wel. En verder zijn de capaciteitsproblemen voor de normale zorg bedenkelijk. Het is maar de vraag of je echt terecht kan als je ineens een groot probleem hebt. Voor alle andere problemen blijken er best goede oplossingen te zijn. Geluksmomentjes zijn het als een van de kinderen komt eten en videobellen met (klein)kinderen. Ook vinden we het leuk om een nieuw stukje stad of natuur tijdens het wandelen te ontdekken.

Nieuwe ontdekkingen

In het algemeen is het leven behoorlijk saaier geworden, we hebben minder directe contacten met anderen en er zijn beperkingen in wat je allemaal voor leuke dingen buitenshuis zou willen doen. Maar het aanpassen brengt je ook weer nieuwe dingen: digitaal vergaderen, digitaal boodschappen doen, veel onbekende wandelroutes, tijd voor het lezen van een aantal boeken waar ik nooit aan toe kwam, en nog wel meer. Dus het leven is anders en minder afwisselend, maar op zich prima om te doen.

Over vaccineren

Over het algemeen wordt er goed over de maatregelen nagedacht en zijn ze degelijk wetenschappelijk onderbouwd. Alleen bij de strategie en organisatie van de vaccinaties vind ik dat er veel beter doorgepakt had kunnen worden om tot een efficiënte en duidelijke aanpak te komen. Ik kijk ernaar uit om na de volledige vaccinatie weer meer mensen te kunnen ontmoeten.

Kwetsbaarheid

Je ziet hoe kwetsbaar onze zo welvarende samenleving toch is, ondanks alle beschikbare wetenschap, en hoe kwetsbaar je zelf bent voor ziektes. Aan de andere kant geeft het vertrouwen dat je je toch redelijk kan aanpassen en alternatieven kan vinden voor het onderhouden van contact. En je kan er toch ook vrolijk van worden dat er dicht bij huis mooie dingen te ontdekken zijn tijdens wandelingen. Het is gewoon zaak de schouders eronder te zetten, aanpassen en er het beste van maken.