Allemaal hotemetoten die er iets over weten

Cor (86) weduwnaar, gepensioneerd

Dagelijks leven

Wat we nu meemaken, heb ik allemaal al een keer meegemaakt. Toen ik zes jaar oud was begon de oorlog en gingen we hamsteren. Nu, 80 jaar later, is er in de mens niets veranderd. Ze zijn nog steeds hebberig en hamsteren alles wat er is, tenminste zij die het geld daarvoor hebben. Het grote verschil is dat er tijdens de oorlog niet veel was. Wij hadden mensen in huis en toen mijn moeder even weg was, kwam er familie langs die de kast openden en aardappels wegnamen.

Eenzaam

Ik ben altijd goed geweest voor anderen en dat krijg ik nu terug. Mijn buurvrouw kwam gisteren een doosje aardbeien brengen en ik gaf haar een kop soep mee naar huis. Mijn kinderen en kleinkinderen doen heel veel voor mij en ik kook graag voor hen. Het is nu stil op straat en ik zie amper nog ouderen langs mijn huis lopen.

Gelukkig heb ik veel contacten, krijg veel sms-jes en word veel gebeld. Ik ben zeker niet eenzaam. Soms denk ik: Mensen die dat wel zijn, hebben misschien ook niet veel mensen in hun leven thuis uitgenodigd, maar deden altijd alles buitenshuis. Er is nu veel te doen over de mensen in de tehuizen, dan denk ik wel even: Maar ik zit al een paar weken alleen thuis.

Bang

Ik ben niet bang dat ik corona krijg, ik leef netjes en houdt me aan de normen. Als je oud bent is het nu gewoon niet verstandig om naar buiten te gaan, dus dat doe ik niet. Maar mijn kinderen en kleinkinderen houden mij ook goed in de gaten en van hen mag ik absoluut niet naar buiten.

Afhankelijk

Wat ik echt niet leuk vind is de afhankelijkheid. Vroeger kwam mijn kleinzoon mij iedere vrijdagmiddag halen voor het doen van de boodschappen. Ik scharrelde dan zelf langs de schappen en nam altijd wat extra’s mee. Nu haalt hij de boodschappen, heel lief natuurlijk, maar neemt exact dat mee wat op het lijstje staat en dat is niet altijd van het merk dat ik altijd koop. Het is nu telkens afwachten wat er in de boodschappentas zit, maar om in ieder geval zeker te weten dat ik iedere maand over het juiste puzzelboekje beschik, heb ik uit voorzorg een abonnement genomen.

Tenslotte

Vrees niet, alles zal goedkomen. Zodra er iets in de wereld gebeurt, heb je allemaal hotemetoten die er iets over weten en over willen zeggen en dan spreken ze elkaar soms ook nog tegen. Dat is vervelend. Mijn advies: zet de TV uit.