Op deze leeftijd ben je een mens van de dag

Trees (84) uit Heemskerk, getrouwd

Op mijn kop gekregen

Ik probeer mij zo goed als mogelijk aan de maatregelen te houden. Zo draai ik tijdens het boodschappen doen steeds mijn hoofd weg, zodat je niet met de gezichten naar elkaar toe staat. Ook desinfecteer ik na een bezoek aan de winkel mijn handen. Ik vind dat je goed op moet letten, alleen vergeet ik het zelf nog wel eens. Misschien komt dit doordat ik ouder ben hoor, en niet meer zo alert. Van de marktkoopman kreeg ik zelfs op mijn kop. Doordat ik niet goed hoor, ging ik wat dichter bij hem staan. Hij zei meteen ‘Mevrouw u moet wel afstand houden hoor’.

Goed voor je body

Normaal gesproken doe ik aan zwemmen en jeu de boules, dit kan nu niet doorgaan. Ik mis vooral het zwemmen, dat is zo goed voor je body namelijk. Het helpt fantastisch voor mijn knie en benen, ik voel het nu stijver worden. Jeu de boules houdt qua lichamelijke inspanning niet veel in, je staat en gooit ballen, maar de gezelligheid mis ik wel. Om toch fit te blijven ben ik de hele dag bezig in huis, de trap op en af. Bewegen is goed voor een mens.

Lekker rustig in de Lidl

Deze tijd heeft ook zijn voordelen. De eerste week van de quarantaine hebben wij een fantastische wandeling gemaakt. Het was geweldig, wat een rust en je hoefde met niemand rekening  te houden. In de Lidl is het nu ook heerlijk boodschappen doen. Voorheen was het er altijd druk, maar nu heb je alle ruimte omdat ze maar zoveel klanten per keer binnen laten. De Albert Heijn kan daar nog wat van leren, daar vind ik het wel wat te druk.

Zelfs nu tijd tekort

Wij hebben zelfs in deze periode tijd te kort. Zo had de tuin een beurt nodig. Daar zijn wij aan het begin van de maatregelen mee aan de slag gegaan en zijn we nu nog mee bezig. Ook scrabbelen en puzzelen we en ben ik lekker aan het koken en het bakken geweest. We gaan nog gewoon op bezoek en ontvangen ook mensen thuis. De maatregelen nemen we dan natuurlijk in acht, we houden goed afstand. Zodra het kan, drinken we lekker koffie buiten in het zonnetje. Wij vermaken ons dus wel. Als deze periode straks voorbij is gaan we lekker koffie drinken in de duinen. Wij willen dan ook een huisje gaan huren. Heerlijk wandelen en fietsen in de natuur, ik moet er eigenlijk gelijk werk van gaan maken!

Witte vlaggen

Je kan heel wat meemaken in een mensenleven, vroeg in mijn jeugd de oorlog en nu bijvoorbeeld dit. In de oorlog moest je ook binnen blijven, was er zelfs een avondklok en mocht je helemaal niet naar buiten. Nu overlijden er ook veel mensen, maar toch is de situatie anders. In de oorlog hingen mensen een witte vlag uit het raam, vaak gemaakt van een laken. Dan wist je, iemand ligt daar te sterven, maar niemand kwam helpen want ze hadden zelf niks. De dingen die ik toen hebt meegemaakt, die zijn mij altijd bijgebleven. Ik denk ook straks vanuit deze periode hoor, alle beperkingen, dat vergeet je niet zo snel meer.

Geen capriolen

Je druk maken om de huidige situatie, waarom zou je? Dat heeft helemaal geen zin, als het gebeurt dan hebben we gewoon pech gehad. Op deze leeftijd ben je een mens van de dag, we hebben te weinig restjaren in het verschiet om ons hier zenuwachtig over te gaan maken. Als ik het krijg dan zien we het dan wel. Ik wil ook niet dat ze allemaal capriolen met mij gaan uithalen om mij beter te maken. Ik ben 84 en mijn man is 88, dan is het wel mooi geweest. Helemaal herstellen zul je er niet van op deze leeftijd. Dan moet je revalideren en dat schijnt vreselijk te zijn. Ik zie daar de zin niet zo van in. We zien het allemaal wel en wachten het rustig af.