Janna (eerste verhaal 1 jaar geleden) heeft haar tweede prik gehad.

Janna (83) is de eerste die we interviewden voor Wij en corona, in maart 2020. Daarna volgde nog een update over hoe het met jaar ging in juli en in september. De verhalen van Janna staan hierNu, een jaar later, heeft Janna net haar tweede prik gehaald. 

Het afgelopen jaar

In het begin was alles rondom corona nieuw, ik heb alles geaccepteerd zoals het was. Als je me een paar weken geleden had gevraagd hoe het was, had ik gezegd: rot, rot, rot. Het duurt te lang. Je kan niet een keer uit de pas lopen, want corona kan je zo te pakken krijgen. Je moet aldoor voorzichtig blijven. Daar is iedereen zich van bewust. Het leven werd steeds heftiger. Ik heb geen baan meer, dus ik kan niet op iets dagelijks terugvallen en het wijkcentrum waar ik graag kom, daar kan ik niet naartoe. Nee hoor, voor mij hoeft dit niet langer te duren, ik ben het een beetje zat. Ik heb zeker wel 30 tot 40 boeken gelezen, allemaal boeken die ik opzij had gelegd voor als ik er eens tijd voor had.

Lente

Als ik nu naar buiten kijk zie ik het voorjaar. Het is mooi weer. Ik zie kinderen skaten en een man in shorts lopen, dan denk ik: ‘hé, we gaan de goede kant op’, maar ik weet dat dit het einde nog niet is. Dat is vervelend, want je kan er niet naartoe leven.

Tweede prik

Afgelopen week heb ik de tweede prik gehad. De eerste was gevoeliger, deze is mij meegevallen. Omdat ik had gehoord dat je van de tweede ziek kon worden had ik iedereen gewaarschuwd. Mijn buren bijvoorbeeld die moesten even aanbellen om te vragen of het goed gaat. Dat hebben ze keurig gedaan.

Ik voel me met deze prik zeer zeker bevoorrecht. Maar ik heb voor mijn gevoel nog niet zoveel aan de prikken. Ik kan nog steeds niet met vakantie gaan naar Spanje, terwijl ik daar nog een voucher voor heb liggen.

Iedereen die de afgelopen dagen bij mij op visite is geweest heb ik mijn vaccinatiebewijs laten zien en ze zeggen allemaal: ‘Je hoeft niet meer bang te zijn corona te krijgen’, maar daar ben ik het niet mee eens. Er is nog helemaal geen bewijs voor. Door ons zal moeten blijken of het wel of niet zo is. Wij, de eersten met een vaccinatie, moeten het bewijzen!