Spierpijn van Nederland in Beweging

Ferosa (53) uit Leidschendam, getrouwd, schoonmaakster, helpt haar moeder

Werk gaat door

De banen van mijn man en mij gaan beide door. Mijn man kan thuiswerken en ik maak in de avonduren schoon op een kantoor van een ICT-bedrijf. Dat bedrijf gaat ook gewoon door, wel met minder mensen op kantoor, dus het wordt ook iets minder vies. Mijn vrijwilligerswerk overdag is helaas wel allemaal gestopt. Ik hielp als overblijfmoeder op de basisschool en sta dagelijks in het buurtcentrum. Dat mis ik wel heel erg. Veel van mijn sociale contacten had ik tijdens het vrijwilligerswerk. Nu zie ik alleen mijn man en moeder.

Toestemming vragen

Mijn moeder is 83 jaar en woont zelfstandig. Gelukkig kan zij goed voor zichzelf zorgen. Ik kom één keer per week op woensdag langs voor hulp in de huishouding en administratie. We koken ook samen, dat blijft een van haar favoriete bezigheden. De laatste keer hebben we een hele pan soep gemaakt. Achteraf vindt ze het leuk om dan wat aan mij mee te geven. Ik bel haar elke dinsdag om toestemming te vragen of ik langs mag komen. Het blijft toch een risico om haar te bezoeken. Zij zegt altijd ja, want ze vindt een luisterend oor heel fijn. Ik denk dat ze zich ook niet echt zorgen maakt.

Drukke tram

Mijn moeder woont in Den Haag en ik heb geen auto. Als ik naar mijn moeder ga, ga ik met de tram. Het is soms best druk in de tram. Ik vind het dan wel lastig dat je geen anderhalve meter afstand meer kan houden. Zowel de kans op besmetting als het niet volgen van de regels zitten mij dan dwars. Ik neem het niemand kwalijk. Je ziet iedereen kijken en hun best doen om afstand te houden, maar soms is er gewoon geen plek meer.

Videobellen

Met familie onderhoud ik sociaal contact via WhatsApp en videobellen. Mijn moeder heeft helaas niet zo’n moderne telefoon. Met de familie willen zo min mogelijk verschillende mensen bij haar op bezoek. Ik heb daarom met mijn broer en zus besloten om voor haar een smartphone aan te schaffen. Dan hopen we dat we daarna met haar kunnen videobellen. Dat is dan toch weer iets leuker dan gewoon bellen.

Spierpijn

Ik heb nu een stuk meer tijd over zonder het vrijwilligerswerk. Die tijd spendeer ik nu vooral in de tuin en aan schoonmaken. Mijn baan is schoonmaken, maar thuis maak ik heel weinig schoon. Het is toch het stereotype dat wat je op werk doet, niet graag thuis doet. Gelukkig lukt het mij nu wel om het huis schoon te maken. Daarnaast sport ik nu meer dan dat ik daarvoor deed. Ik ging voor de maatregelen een keer per week samen in de buitenlucht sporten met leeftijdsgenoten in een parkje. Dat is nu afgelast. Als vervanging doe ik nu elke dag mee met Nederland in Beweging. Ik doe het zelfs zo fanatiek dat ik nu spierpijn heb.

Aardbei breien

Tijdens het opruimen vond ik een oud breiboekje. Ik heb vroeger breien op school geleerd maar vind het eigenlijk niet leuk. Meestal lukt het niet en dan wil je een werkstuk eigenlijk het raam uit gooien. Toch ga ik komende week proberen om een aardbei te breien. Dus aan het eind van de week heb ik of een hele aardbei in de vensterbank of er ligt een halve aardbei op de stoep voor de deur.