Nu beter in Friesland dan in de Randstad

Reinder (79) uit Wommels, gepensioneerd, getrouwd

Bevrijdingsfeest

Plotseling een andere invulling van de dag. Was ik enige tijd geleden bijna dagelijks bezig met het organiseren van ons 75-jarig bevrijdingsfeest, nu in één keer een dikke streep door alle geplande activiteiten. Ik ben geboren in 1941 en heb veel over de Tweede Wereldoorlog meegekregen van mijn ouders. Wommels is op 13 april 1945 bevrijd, dus op 13 april zou er een groot feest zijn. Ik heb bij 85-plussers verhalen verzameld van gebeurtenissen in Wommels. Het plan was om met schoolkinderen naar plekken in Wommels te gaan waar gebeurtenissen hebben plaats gevonden en dan ter plekke het verhaal te vertellen. Helaas gaat dat nu allemaal niet door. De verhalen zijn gelukkig volgend jaar nog net zo relevant.

Uitgebakken

Ik verveel mij gelukkig nooit. Het leven is ook nu meer dan de moeite waard samen met mijn echtgenote. Samen doen we de dagelijkse dingen en gelukkig wonen onze kinderen hier vlakbij. Zij doen voor ons de nodige boodschappen, zodat we daarvoor niet uit huis hoeven. Ik heb vijftig jaar lang een eigen bakkerij gehad, maar toen ik stopte heb ik tegen mijn vrouw gezegd dat ik niet meer ging bakken. Tot nu toe blijft dat ook zo. Ik vermaak mij heel goed met het schrijven van gedichten, werken in de tuin en het verzorgen van de kippen.

Ontwakend voorjaar

Voor onze conditie maak ik samen met mijn vrouw als het even kan elke dag een fietstochtje, waarbij we genieten van het ontwakend voorjaar met zijn kleurige bloemen en zingende vogels. Wij wonen wat dat betreft in een paradijs. Ik vind de stad heel leuk voor een paar dagen, maar als ik dan weer terug ben in Wommels ben ik toch heel blij. In deze crisis is het volgens mij beter vertoeven in Friesland dan in de Randstad. Het is makkelijker om afstand te houden en je hebt minder aan alle voorzieningen in de stad, want die zijn dicht.

Reflectie

Hoe de toekomst eruit zal zien is voor iedereen onbekend. Het is nu wel een tijd van reflectie. Ik kan terugkijken op een gezegend leven met voorspoed, gezondheid, kinderen en kleinkinderen en zelfs een achterkleinkind, wat willen we nog meer. Ik maak mij zelf geen zorgen om corona. Het is een pandemie, die heeft de mensheid al vaker meegemaakt. Je doet wat je moet doen om het zoveel mogelijk te vermijden en meer kun je niet doen. Ik ben een Fries yn ieren en sinen!