Gelukkig is mijn laatste herinnering aan mijn opa niet getekend door corona

Lucia (26) uit Leiden, woont samen, werkt als onderzoekster bij Leyden Academy

Geen klassieke symptomen

Mijn opa is afgelopen januari overleden aan corona en vrijwel mijn hele familie, behalve ik, is besmet geraakt met het coronavirus. Van mijn opa wisten we tot zijn sterfdag eigenlijk niet dat hij corona had omdat hij vrijwel symptoomvrij leek te zijn. Hij had vooral last van zijn darmen en buik. Nadien kwamen we erachter dat ouderen wel vaker andere symptomen hebben dan de klassieke symptomen als hoesten, keelpijn en smaak- en reukverlies. Dit is waarschijnlijk de reden dat het pas zo laat ontdekt is. Toch vind ik het fijn dat we het niet geweten hebben en dat hij niet in het ziekenhuis opgenomen is geweest. Dat was dan namelijk een heel ander afscheid geweest, als hij in isolatie was gestorven. Gelukkig ben ik een paar dagen voor zijn overlijden nog bij hem op de koffie geweest en is mijn laatste herinnering aan hem niet getekend door corona.

Impact van corona op ouderen

Qua werk heb ik ook veel met corona te maken gehad. Zo heb ik met mijn collega’s onderzoek gedaan naar de impact van corona op het leven van ouderen. Voor dit onderzoek hebben we met bijna zestig ouderen telefonische interviews afgenomen. Opvallend was dat ouderen meerdere strategieën gebruikten om met de gevolgen van de coronacrisis om te gaan. Sommigen vulden hun dag met activiteiten waar ze eerder geen tijd voor hadden, zoals het opruimen van de zolder. Anderen vonden steun in het online contact met familie. Wat voor alle senioren belangrijk was, was dat zij zich vasthielden aan de tijdelijkheid van de crisis. Iets wat naarmate de crisis vorderde natuurlijk alleen maar moeilijker werd. (NB: lees hier meer over de onderzoeksresultaten)

Op zoek naar ervaringen

We doen nog steeds onderzoek naar de impact van corona, ditmaal in het teken van het ontvangen en verlenen van zorg aan ouderen. Hiermee willen we zorgverleners meer inzicht geven in de wensen en verlangens van ouderen en hen ondersteunen in het verlenen van persoonsgerichte zorg. Mensen die zorg krijgen of verlenen, bijvoorbeeld als mantelzorger of zorgmedewerker, zijn van harte welkom om hun ervaring te delen en de korte, anonieme online vragenlijst in te vullen.

Langetermijngevolgen

Ik maak me zorgen over de langetermijngevolgen van de coronacrisis. Zo maak ik me zorgen over de jongvolwassenen die net klaar zijn met hun studie en door het gebrek aan vacatures geen of moeilijk een baan kunnen vinden. Ook maak ik me zorgen over de zorg. Aan het begin van de coronacrisis zagen we veel solidariteit en waardering voor zorgmedewerkers. Nu is dat al een stuk minder en ik vraag me af wat de gevolgen zijn van de coronacrisis op de manier waarop we zorg waarderen en naar de zorg kijken.

Eindeloos dineren

Persoonlijk mis ik het meeste de dinertjes met een grote groep vrienden of familie. Ondanks dat je nog steeds je sociale contacten hebt, is het bij elkaar komen in grote groepen en eindeloos dineren al een hele tijd geleden. Daarbij mis ik het op stap gaan naar andere plekken in binnen- en buitenland. Je zit nu toch meer gebonden aan de stad waar je woont en dat begint me op dit moment toch een beetje te vervelen!

 Steun vinden bij elkaar

Ik kan er heel erg van genieten om lekker te koken en uitgebreid te dineren met mijn vriend. Dan halen we er een bijpassende fles wijn bij en lijkt het net alsof we een avondje uit eten zijn. Ook heb ik, ondanks de verdrietige reden, erg genoten van het samenzijn met familie toen mijn opa overleed. Het was lang tijd geleden dat we samen waren en het is toch fijn dat je ook in deze coronatijd steun bij elkaar kunt vinden.