Zinaida (70) uit Bishkek (Kirgizië), gepensioneerd, vrijwilliger
Rode Halve Maan
Als gepensioneerde heb ik tijd om vrijwilligerswerk te doen. Ik zorg voor alleenstaande ouderen en voor oudere mensen met een beperking. Verder leid ik een zelfhulpgroep over diabetespreventie en -behandeling. Daar komt nu het verspreiden van informatie over de preventie van COVID-19 bij. Ik hoorde van het virus tijdens een training van de Rode Halve Maan, nog voordat hier de noodtoestand werd uitgeroepen. Zo leerde ik over preventiemaatregelen.
Morele steun
Ik heb een speciaal mondkapje, handschoenen, ik draag een bril en gebruik ontsmettingsmiddelen. Ik kreeg folders en posters over COVID-19 uitgereikt en ben trainingen gaan geven aan oudere mensen. Ik bezocht ouderen thuis, heb posters geplakt en folders uitgedeeld, ook op de markt aan de verkopers. Sinds de noodtoestand bied ik vanuit huis via de telefoon morele steun aan ouderen. Zo heb ik zo’n 250 mensen bewust gemaakt van COVID-19.
Terug naar huis gestuurd
Door de noodtoestand kunnen we niet met het openbaar vervoer reizen. Om op de markten te komen, moeten oudere mensen die in armoedige omstandigheden leven vaak ver lopen. Zonder OV kan ik de ouderen die verder weg wonen ook niet bezoeken. Laatst was ik op weg naar een oudere aan wie ik zorg verleen, maar ik werd tegengehouden door een politiepatrouille en moest weer terug naar huis. Ik blijf nu thuis en bel de ouderen en de mensen met diabetes en andere chronische ziekten op. Ik maak me grote zorgen over hen. Ik raad hen aan om hun huis niet uit te gaan. Gelukkig zijn er vrijwilligers van ouderenorganisaties die op de fiets eten langsbrengen.
Kleine pensioentjes
Veruit de meeste ouderen in Kirgizië hebben een klein pensioentje en maken zich zorgen over of ze nog wel eten kunnen kopen. Zelfs de mensen die het huis uit kunnen en voor zichzelf kunnen zorgen, raken in paniek omdat de voedselprijzen zo zijn gestegen. Ik probeer ze te kalmeren, zeg dat ze geduld moeten hebben, dat de noodtoestand snel zal eindigen en het normale leven weer terugkomt. Het belangrijkste is om de benodigde voorzorgsmaatregelen in acht te nemen om de verspreiding van het virus te voorkomen.
Druk op het zorgsysteem
De druk op het zorgsysteem is vreselijk toegenomen. Er zijn te weinig mondkapjes in de apotheek. Op plaatsen waar er nog enkele zijn, geven ze er maar drie per persoon. De prijs van ontsmettingsmiddelen is gestegen. Dit is erg vervelend. Onlangs probeerde ik een ambulance te bellen voor een oudere die ziek werd, maar het nummer was bezet en ik kwam er niet doorheen. Uiteindelijk heb ik de reddingsdienst gebeld. Gelukkig bleek het om een gewone verkoudheid te gaan.
De noodzaak van persoonlijke hygiëne
De overheid informeert de mensen goed over wat ze moeten doen tegen COVID-19, maar veel ouderen zijn erg bang door de berichten over de vele sterfgevallen in andere landen. Dit veroorzaakt paniek. Vooral 80-plussers zijn heel bezorgd. Het belangrijkste is om mensen gerust te stellen en dat probeer ik dan ook te doen. Dan zeg ik: ‘We hebben al zoveel meegemaakt in ons leven, dit overleven we ook wel’. Ook als de pandemie voorbij is, moeten we ons bewust blijven van de noodzaak van persoonlijke hygiëne. De angst om besmet te raken zal er nog wel blijven en mensen zullen zich blijven beschermen. Oudere mensen zullen nog wel even bang blijven om naar buiten te gaan.
Het verhaal van Zinaida is ingezonden door HelpAge International, een netwerk van organisaties die zich inzetten voor oudere mensen in 85 landen, overal ter wereld. Het HelpAge-netwerk ondersteunt zo miljoenen ouderen om een veilig, gezond en waardig leven te leiden.
To read Zinaida’s story in English, please click here.