Wie goed voor zichzelf leert zorgen, wordt een geschenk voor de ander

Yvonne (67) uit Amsterdam, vrijwilliger
Het belang van kunst

Het is voor ouderen erg belangrijk om gehoord te worden. Wat beroert je in je binnenste? Binnen het onderzoek Kunst in de Zorg vertegenwoordig ik de stem van senioren. Ik vind het mooi om een bijdrage te leveren aan dit bijzondere onderzoek. We hopen hiermee het belang aan te tonen van de aanwezigheid van kunst, in welke vorm dan ook, in het leven van mensen. En juist ook voor ouderen.

Therapeutisch harpspelen

Ik volg een opleiding in therapeutisch harpspelen waarin ik onder andere leer hoe ik mij kan afstemmen op de persoon voor wie ik speel. De muziek is veelal geïmproviseerd. Ik laat mij daarbij door mijn intuïtie leiden, waarbij ik ook iemands grondtoon kan inzetten. Mensen worden daar erg rustig van. Het is als het ware complementaire zorg. Dat intuïtieve komt ook terug in het Kunst in de Zorg-onderzoek.

Bezige bij

Een ieder is gelijkwaardig. Muziek is daarbij een verbindende, helende factor. Ik ben dan ook blij dat ik een bijdrage mag leveren aan een band waarin hoofdzakelijk mensen spelen met niet-aangeboren hersenletsel. Het is heel bijzonder om in deze samenstelling samen muziek te maken. Daarnaast ben ik vrijwilligster in een hospice waar ik er samen met collega’s alles aan doe om door warmte, aandacht en veiligheid, de bewoners tot het laatste moment kwaliteit van leven te bieden.

Corona als wake-up call

Ik zie de coronacrisis als een wake-up call, waarbij we onszelf de vraag kunnen stellen: heb ik nog empathie, oprecht oog en aandacht voor een ander? Ik voel mee met de slachtoffers die in eenzaamheid sterven en hun nabestaanden. Dat is zo niet passend in mijn Molukse cultuur, waarin we vreugde en verdriet in gezamenlijkheid delen. Deze crisis is ook een uitdaging om het leven in een nieuw en ander perspectief te zien en daar in positieve zin naar te handelen.

Ambities in de herfst van mijn leven

Ik wil me blijven ontwikkelen door mensen en situaties in mijn leven toe te laten en hier lessen van te leren. Zo ook tijdens mijn Basisjaar Zijnsoriëntatie, waarin je leert dat je er voor de ander mag zijn door allereerst in jezelf in het hier en nu, ontspannen te zijn. Immers, wie goed voor zichzelf leert zorgen, wordt een geschenk voor de ander. Tot slot, ik vind sociale inclusie heel belangrijk. Voorwaarde hierbij is om de bestaanswaardigheid van de ander te erkennen.