Na vier weken ziekenhuis, verblijf ik nu al bijna drie weken in een zorghotel [update]

In mei interviewden we Wim (79) uit Rotterdam, oud-marinier, zie het verhaal onderaan. In deze update vertelt Wim hoe het nu met hem gaat.

Ze zagen toekomst in me

Na vier weken ziekenhuis, verblijf ik nu al bijna drie weken in een zorghotel. Ik had corona en dat is echt geen gewoon griepje, nee echt niet! In het ziekenhuis heb ik tegen de zusters gezegd: ‘Haal alles er maar uit, ik ben het zat.’ Dat was een moeilijke beslissing, had nooit gedacht dat ik het zou zeggen, maar op dat moment voelde ik me zo beroerd en belazerd dat ik dat echt wilde. Uiteraard, en gelukkig, hebben ze er niet aan meegewerkt. ‘Ze zagen wel toekomst in me’ zeiden ze. Achteraf ben ik blij dat het niet is gebeurd, maar op dat moment dacht ik: het is genoeg. Ik word 80 en heb een goed leven gehad, het is best.

Nergens zin meer in

Waar ik corona heb opgelopen weet ik niet. Al een paar weken voelde ik me slap en had ik nergens meer zin in. Op vrijdag ging ik altijd een biertje halen in de kroeg, dat deed ik niet meer. Koken? Geen zin meer in. Op een gegeven ogenblik kwam mijn zoon, hij zei: ‘En nu meekomen, de ambulance staat buiten op je te wachten je moet naar het ziekenhuis.’ Daar werd ik positief getest op corona.

Zuurstof

Mijn zuurstofgehalte was 87/88 en ik moest aan de zuurstof. Ik heb het praktisch niet benauwd gehad en dus ook niet op de IC gelegen. Ik hoestte niet en had geen koorts. Het enige wat ik had was lamlendigheid en dat is niet direct een corona symptoom, daardoor had ik er niet aan gedacht dat ik dat wel eens kon hebben.

Oefenen, eten en slapen

Nu ben ik in het zorghotel om op kracht te komen. Toen ik vanuit het ziekenhuis werd overgeplaatst was ik zo slap van het liggen dat ik alleen nog met rollator kon lopen. Oefenen, goed eten en slapen, dat is wat ik hier doe. Misschien mag ik eind deze week naar huis.

Mijn gebit past niet meer

Vorig jaar ben ik geopereerd aan mijn kaak: kaakkanker. In het Erasmus hebben ze een kunstgebit voor mij gemaakt. Doordat ik enorm ben afgevallen, past het gebit niet meer en ik kan daardoor alleen gepureerd voedsel eten. Het eten is hier echt goed hoor, maar ik heb veel trek in bloemkool, witlof en zulke dingen. Hopelijk kan ik binnenkort in het Erasmus terecht, maar nu met corona weet je het niet.

Mijn tip?

Ik heb mezelf altijd aan de richtlijnen gehouden en ben toch besmet geraakt. Je weet gewoon niet waar je het oploopt. Dat is de pest. Dus houd je altijd aan de richtlijnen, want corona is echt geen griepje!

 


 

Oud-marinier

Als oud-marinier stond ik bij dodenherdenking overdag altijd op begraafplaats Crooswijk en ’s avonds was ik met mijn maatjes in Hoogvliet. Vanmorgen heeft onze burgermeester een krans gelegd op de Coolsingel. Dit jaar ben ik thuis dat is vreemd, zeker omdat het juist dit jaar 75 jaar geleden is dat Nederland is bevrijd. Een alternatief is er eigenlijk niet. Ja, via de computer kan je een bloemetje leggen, maar dat is toch anders. Vanavond kijk ik naar de herdenking op De Dam en daarna schakel ik over naar Voetbal Inside.

Overlijden schoonzus

Corona is al heel dichtbij gekomen. Mijn schoonzus, zij woonde in een verpleeghuis, is overleden aan corona. De crematie was klein, er mochten maar 30 mensen aanwezig zijn en dat is inclusief de mensen die op het crematorium werken. Het was toch een beetje gek. Je kunt elkaar geen hand geven of even troosten. Na de korte ceremonie moesten we gelijk weer weg. Er was niets, geen koffie, geen cake. Het afscheid was mooi, maar de sfeer eromheen was anders.

We hadden iets van haar kamer in het verpleeghuis nodig, maar daar mochten we niet naar binnen. De zorg was erg behulpzaam, zij hebben het van haar kamer afgehaald en beneden in de deursluis neergelegd, waar wij het op mochten halen. De kamer wordt nu leeggehaald door mensen uit het huis, beneden neergezet en daar moet je het dan ophalen. Er is niet veel: wat meubels en kleding, maar ook een tv en materiaal van de provider die we terug moeten sturen. We hebben gezegd: ‘Laat de kraakwagen maar komen, dan is alles meteen weg.’ Anders had ik iemand in moeten huren om het leeg te halen en weg te brengen, nu is dat gratis. Dat scheelt toch 500 euro. Het materiaal van de provider moeten we terugsturen, dus we moeten nog even kijken hoe we dat gaan doen. Dat zijn de dingen waar je nu tegenaan loopt.

Geen biertje in de kroeg

Iedere vrijdag ging ik naar mijn kroegje. Potje bier, dobbelen en weer naar huis. Dat mis ik. Net als mijn klaverjasavond op donderdag. Nu zit ik thuis. Bij mooi weer ben ik veel buiten in mijn tuin te vinden, haal een boodschapje en fiets een rondje. Er komen nog wel eens mensen langs om even te ouwehoeren, maar meestal alleen. Via de computer heb ik ook sociale contacten en kan ik Facetimen. Af en toe speel ik online een potje klaverjas, maar niet te vaak, anders zit je alleen maar achter de computer.

Een mondkapje draag ik nog niet, maar is dat nodig, dan ga ik er een dragen. In Japan en China lopen ze al jaren met die dingen rond. Ik denk dat het nooit meer uit het straatbeeld zal verdwijnen. Op dit ogenblik denk ik nog wel als ik iemand met een mondkapje zie: Die is verkouden, maar eigenlijk weet ik het niet. Als ik verkouden word dan ga ik een mondkapje dragen, die heb ik niet in huis, maar ik kan er wel aankomen. En heb ik hem niet op tijd, dan trek ik mijn baret over mijn hoofd.