Het is belangrijk dat je fit blijft, juist nu in deze tijd

Wim (76) uit Leiden, gepensioneerd, getrouwd

Vitality Club

Ik ben ‘peer coach’ bij de Vitality Club ProfBurgwijk in Leiden. Dit is één van de eerste laagdrempelige beweegclubs voor ouderen die door Leyden Academy on Vitality and Ageing is geïnitieerd. Ondertussen zijn er op meerdere plekken in Leiden Vitality Clubs, en ook elders in Nederland. Naast het fit blijven en in de buitenlucht zijn, is het sociale aspect van deze clubs belangrijk.

Toch kwetsbaar

Daarom is het nu zo jammer dat we vanwege de coronabeperkingen niet samen kunnen sporten. Natuurlijk probeert een ieder actief te blijven. Zelf sport, fiets en/of wandel ik  dagelijks. Het is belangrijk dat je fit blijft, juist nu in deze tijd. Ik ga ervan uit dat ik een goede conditie heb, maar ik begrijp dat dit niet alles zegt en dat ik toch kwetsbaar ben. Ik ben dan ook wel voorzichtig, ik bewaar afstand, draag een mondmasker en ik onderhoud weinig contacten.

Drie fasen

Je ziet wat sporten en corona betreft een driedeling. Het begin van corona, waarin het even stil lag maar we al snel weer iedere doordeweekse dag van 9.00 tot 10.00 uur met elkaar buiten konden sporten. Gedurende corona, toen we met wat aanpassingen nog steeds samen konden sporten. Het materiaalhok was dicht en iedereen nam eigen gewichtjes en een matje mee. En nu, aan de vooravond van het vaccineren, waarin wordt verzocht om vooral thuis te blijven en we de Vitality Club in onze wijk even hebben moeten stopzetten.

Het gewone leven

De fase waarin het ‘gewone’ leven weer mogelijk is, is meer dan welkom. Toch zullen we per 19 januari nog niet in grotere groepen mogen sporten, denk ik. Indien het weer in kleine groepjes mag, zullen we de groep opdelen en meerdere coaches inzetten. Ik verwacht dat men ons dan wel weer weet te vinden. Het mooie is namelijk dat je zelf bepaalt of, en wanneer je gaat. Dat kan 1 tot 5 maal per week zijn. Het bewegen is op eigen tempo, en er zijn niet tot nauwelijks kosten aan verbonden. Daardoor is het voor iedereen toegankelijk.

We hebben elkaar

Ook op privé vlak is het leven saaier geworden. We houden familie en vrienden op afstand. Zo heb ik een broer al een half jaar niet gezien, zijn vriendenweekenden geannuleerd en vallen sociale en culturele activiteiten weg. Gelukkig hebben mijn vrouw en ik elkaar. En is het als we gezellig aan een glaasje wijn zitten, echt een geluksmoment. Ik besef dat anderen dat geluk niet hebben. Zo zal een alleenstaande vriend van ons contact tekort komen, vrees ik.