We leiden een beetje een kluizenaarsbestaan

Wim (73) uit Apeldoorn, vrijwilliger, LAT-relatie

Bijbel en krant

Alles is weggevallen wat ik deed. Ik was gastheer in een instelling voor dak- en thuislozen. Ben lid van schilder- en beeldhouwclubjes en van de oecumenische groep De Basis, een groep mensen vanuit verschillende kerkelijke achtergronden. We richten ons op solidariteit en betrokkenheid. Elke maand stellen we zelf een viering samen met liederen en kiezen we een maatschappelijk thema. ‘Bijbel en krant’ noemen we dat. Dit ligt nu allemaal even plat, een bijzondere ervaring.

Thuis e-mail lezen

Mijn vriendin Christine en ik hebben een LAT-relatie. Normaal zijn we afwisselend een lang weekend bij mij in Apeldoorn en bij haar in Heeten. Nu ben ik veel bij haar, want zij heeft enkele chronische ziekten en is dus extra kwetsbaar. Je kunt dan beter de stad vermijden. Af en toe gaan we even naar Apeldoorn zodat ik thuis alles kan checken. De plantjes water geven, de brievenbus legen en ook mijn e-mail lezen, want mijn computer staat thuis.

Sallandse landschap

We zitten hier heel landelijk, aan de rand van het dorp. Vijf minuten van het buitengebied. Elke middag maken we een wandeling van twee tot drie uur door het Sallandse landschap. Veel weiland met stukken bos en af en toe een zandweggetje. Af en toe komen we een fietser tegen of een boer die op het land werkt, verder is het tamelijk rustig. Soms nemen we onze tekenspullen mee en een kleed, dan zoeken we een mooi plekje op om even te zitten.

In een cadans blijven

We leiden een beetje een kluizenaarsbestaan, vermijden het contact met andere mensen. Van toenaderend naar mijdend gedrag, dat is wel een beetje vervreemdend. Onze boodschappen bestellen we bij de Plus in het dorp, die kunnen we in kratjes oppikken bij een afhaalpunt. We hoeven de winkel dus niet in. Thuis zorgen we voor een goed ritme en structuur van de dag, zodat we in een cadans blijven zitten. We spelen bordspelletjes, zoals Mens-erger-je-niet en Scrabble. We puzzelen en kijken een beetje televisie. En in de tuin zijn allemaal vogeltjes, levendig om naar te kijken. Beeldhouwen doe ik maar even niet, ik heb het gereedschap wel maar het wordt nogal stoffig in huis.

Diepgaand en veelomvattend

Ik heb niet zo’n zorgelijke instelling. Het is heftig wat er gebeurt, maar ik voel het nog niet zo. Mijn vriendin heeft dat veel sterker. Ik denk wel dat deze crisis Nederland gaat veranderen. Dit is zo diepgaand, intens en veelomvattend. Ik verwacht dat we wat attenter zullen worden, wat meer gericht op de ander. Een grotere sociale betrokkenheid. Wat onze gezondheid betreft worden we voorzichtiger denk ik, wat eerder onderzoek laten doen als er iets is. We zullen alerter worden op dit soort signalen.