Ik verwacht dat 19 januari nog wel wordt verlengd

Willem (71) uit Leiden, gepensioneerd, alleenstaand

Sporten

Ik ben een ‘peer coach’ bij de Vitality Club. Dat is een beweeggroep voor ouderen, door ouderen. We zijn nu gestopt vanwege de maatregelen. We waren vaak met meer dan twintig mensen. Tijdens het sporten konden we iedereen wel spreiden, maar achteraf gingen mensen toch samenklonteren… Het leek ons het beste om even te stoppen.

Herkend in de supermarkt

Als peer coach werd ik herkend in de supermarkt. De caissière deed heel amicaal en begon meteen met tutoyeren. Ze herkende mij als sportcoach van de radio of televisie. Na een tijdje had ze door dat het misschien ongepast was en ging ze weer over op ‘u’. Dat was wel een grappige ervaring.

Motivatie

Tennis kan nu uitsluitend buiten met z’n tweeën. Dit gaat ook in de winter door. Mijn eigen conditie weet ik dus wel op peil te houden, maar ik kom soms andere deelnemers tegen en die lukt het minder goed om te blijven sporten. Een goede tip is om je matje en gewichten in de woonkamer te leggen. Zo zie je het en kan je snel even wat oefeningen doen. Zelf doe ik twee keer per dag een kwartiertje wat kracht- en rek- en strekoefeningen. Ik woon alleen, dus niemand heeft last van de spullen. Ik doe ook aan joggen. Ik noem het geen hardlopen, het gaat namelijk wat trager.

Corona goed voor mijn COPD

Ik heb al een aantal jaar COPD. Dat is een longziekte die je vooral krijgt van roken. Ik ben een uitzondering, want ik heb nooit een sigaret in mijn leven gerookt. Door de coronacrisis gaat het beter met mijn COPD. Normaal heb ik zo’n twee keer per jaar een aanval of opvlamming (exacerbaties) en soms ook nog een bronchitis. Nu, met minder sociale contacten en meer hygiëne, heb ik het hele jaar nog geen problemen gehad.

Voorzichtig

In het begin was ik voorzichtiger. Op advies van mijn kinderen deed ik zelf geen boodschappen. Dat deden zij en mijn buurman soms voor mij. Ik heb mij toen ook aangemeld bij bezorgservice Picnic. Maar die wachtrij was zo lang dat tegen de tijd dat ik aan de beurt was, het niet meer nodig was. Nu doe ik wel zelf boodschappen op rustige momenten. Als je rond 20.00 uur ’s avonds boodschappen doet, is de supermarkt in mijn buurt heel rustig en heb je alle ruimte.

Einde in zicht

Ik volg de ontwikkelingen op de voet. Nu lees je veel over de besmettelijkere mutant. Dat samen met meer contactmomenten met Kerstmis en Oud & Nieuw, verwacht ik dat 19 januari nog wel wordt verlengd. Ik hoop dat we in februari weer kunnen starten met buitensporten.

Klimaatgroepen

Ik ben een introvert persoon en heb geen moeite om mij tijdens de lockdown te vermaken. Ik lees graag en heb contacten online. Meer dan voorheen. Waar je normaal ver moet reizen voor webinars, kan je ze nu vanuit huis volgen. Ik ben actief in klimaatgroepen, waarin we proberen te bedenken hoe we mensen meekregen met de energie en warmte transitie. Hoe zorg je dat mensen hun huis willen isoleren, van het gas af en zonnepanelen op het dak? Dat is nu allemaal online, lekker vanuit huis.

Kerst

Ik heb drie kinderen. Die komen allemaal op kerstavond. Eerste kerstdag gaan ze naar schoonfamilie. De 26e gaan ze naar hun moeder. Tijdens zo’n avondje loop je wel wat risico, maar dat vind ik het waard. Je hebt ook gezelligheid nodig.