Wij vermaken ons de hele dag op de gang [UPDATE 2]

In maart en augustus interviewden we Piet (82), zie het verhaal onderaan. In deze tweede update vertelt Piet hoe het nu met hem gaat

Bedankt!

De vorige keer kreeg ik leuke reacties op mijn verhaal. De reacties op Facebook van mensen die mij nog kennen, zijn me voorgelezen en ik hoorde dat er veel hartjes op mijn verhaal kwamen. Dat vond ik leuk, ik wil alle mensen bedanken!

Coronatest

Ik hoest veel en heb een loopneus. Dat heb ik altijd, maar ze zeiden: ‘We nemen geen risico’, dus ik ben verleden week getest. Daardoor mocht ik even niet op de gang komen, maar twee dagen daarna was de uitslag negatief en mocht ik de gang weer op. Er is hier in huis nog geen corona geweest, maar er zijn wel meerdere testen geweest. Wij zitten in de gevarenzone en daarom heb ik een gevarendriehoek voor de deur staan 🙂

Niet lang meer te leven

Mijn hart is wel achteruit gegaan. Anderhalf jaar geleden hadden ze me opgegeven en zeiden ze dat ik niet lang meer te leven had. De laatste tijd ben ik wel echt moe. Ben kortademig en mijn bloeddruk is ook erg laag. Maar ik ben er nog! Mijn indicatie is van 4 naar 6 gegaan en sta nu op de wachtlijst voor een verpleegafdeling voor mensen die nog bij de tijd zijn.

Gezelligheid op de gang

Als ik erbij ben is het gezellig op de gang. Ik breng de boel een beetje op gang. Als ik er niet ben praten ze maar even en dan gaat er weer een slapen… Van de week was ik er even niet, lagen er drie te slapen aan de tafel!

Soms ga ik met een medewerker naar buiten, maar ze zitten zonder personeel. Dus ik zit nu al weken thuis, maar daar geef ik niets om.

Geintje!

Ik dacht laatst: ik ga een geintje uithalen, en deed een briefje op de deur ‘Niet storen, Piet’. Na een tijdje dacht ik: ‘hee, ze blijven weg.’ Ik ben de gang op gegaan, zag een zuster en vroeg: ‘Ben je me vergeten?’ Ze zegt: ‘Je hebt een briefje hangen’. Ik zei haar dat het een geintje was, toen zei ze dat ze zo bij me kwam 🙂

Ik ben 82, maar ik voel me van binnen nog 50. Dat komt omdat ik altijd opgewekt ben en ik me amuseer met de mensen en de zusters.

 


 

Gezelligheid op de gang

We zitten nog steeds vaak met elkaar op de gang, dat is altijd gezellig. Zeker als ik erbij ben. Maar nu is de gang leeg, ze zijn boven in het restaurant en nemen afscheid van iemand van de activiteitenbegeleiding. Ik ben niet uitgenodigd voor het afscheid. Boven kom ik nooit. Al hadden ze me uitgenodigd, dan was ik niet gegaan.

1,5 meter van elkaar

De afgelopen periode heb ik langs me heen laten gaan. Krijg je het, dan krijg je het. Kijk we moeten 1,5 meter van elkaar afzitten, maar als ze me wassen en douchen zitten ze aan me. En als ze bij mij klaar zijn, gaan ze naar de buurvrouw. Inmiddels mogen ze zelf weten of ze een mondkapje gebruiken. De een doet het wel, de ander niet. Van mij hoeft het niet, nee ik ben 81 als ik het krijg, dan ben je mij kwijt. Maar onder elkaar zitten we altijd 1,5 meter bij elkaar vandaan.

We zijn er hier heel goed doorheen gekomen, niemand heeft iets gehad, dus dat is wel lekker. Als dat anders was geweest zouden we niet meer op de gang mogen komen en zaten we opgesloten in onze kamers.

Mijn zus is weer geweest

Een paar weken geleden is mijn zus voor het eerst weer op visite geweest. Eerst twee keer op woensdagmiddag van twee tot half vier. Zij moest een mondkapje dragen, ik niet. Ik kreeg koffie, zij niet. Nu mag ze weer gewoon op mijn kamer komen. Maar dan moet ze beneden wel haar naam, telefoonnummer en handtekening zetten, want als er wat gebeurt dan kunnen ze de mensen altijd opbellen.

Verhuizen

Binnenkort ga ik misschien wel naar een ander tehuis. Hier wordt het volgend jaar gerenoveerd en ze hebben al gezegd: ‘Als je iets anders kunt vinden, dan moet je gaan.’ Mijn zus zei al dat ik maar bij hen moest komen. Mijn indicatie is van 4 naar 6 gegaan. Afgelopen donderdag hebben we de formulieren ingevuld en vandaag zijn we al gebeld dat er een kamer vrij is. Morgen gaat mijn zus met haar dochter kijken en als het hen bevalt, ga ik kijken. Ik wil het zelf ook zien. Misschien zeg ik wel dat ik het niets vind, dan ga ik niet.

 


 

Piet (81), alleenstaand, woont in een woon- zorgvoorziening

Dagelijks leven

Kijk, wij komen nu niet buiten, maar ik kwam toch al niet buiten. Voor hen die nog wel buiten kwamen, is het veel moeilijker. Wij vermaken ons de hele dag op de gang. Daar zitten we met een man of vijf met telkens 1,5 meter ertussen. ’s-Morgens een paar uur en ’s-Middags ook. Normaal zaten we alleen op dinsdag op de gang om koffie te drinken en nu dus iedere dag. Met de mensen onder elkaar is het nu leuker dan dat het voorheen was. We zien elkaar veel meer. Zojuist ook nog, ik ging op de gang zitten, kwam er een buurman om het hoekje kijken die zegt: ‘Piet, je zit er, gezellig, ik kom ook.’ Mijn zus kwam drie keer per week, zij komt nu niet meer. Haar man is oud en ziek, dus zij blijft ook binnen. Mijn schoonzus belt me vaak. Ze is 92 en woont ook in een verzorgingshuis en dan heb ik nog een zwager. Verder heb ik niet veel mensen meer om mij heen, ze zijn allemaal overleden.

Verplegend personeel

Onder het verplegend personeel merk ik niets van corona. De zuster zei van morgen nog: ‘Gelukkig hebben wij niemand met corona’. Ze vertelde wel dat ze buiten het werk om zo veel als mogelijk thuisblijft. Ze zijn allemaal lief en aardig, zoals altijd. Ze komen soms ook gezellig bij ons zitten. Vandaag zei ik tegen de zuster die mijn ogen kwam druppelen: ‘Zuster 1,5 meter bij mij vandaan’ ze zegt: ‘Ja dan druppel ik je ogen ook niet’.

Buitenwereld

Het is een dooie boel op TV, ik vind er niets aan. Vandaag deed ik hem aan en hoorde ik 63 doden. Je kunt hem niet aanzetten of ze hebben het over het coronavirus. En de leuke programma’s hebben geen publiek. Ik kijk graag naar Voetbal Inside, maar daar mag nu ook geen publiek meer bij. Die gasten maken gein onder elkaar en het publiek moet altijd lachen, nu is het stil.

Angst

Het is een enge tijd, je weet niet hoe lang het nog gaat duren. Als het zover komt dat het virus in het huis komt, mag je je kamer niet meer uit. Bang ben ik niet. Ik weet niet hoe het komt, maar ik maak me echt niet druk. Het dringt niet tot mij door. Misschien komt het omdat ik al een hoop heb meegemaakt. Ik ben al een keer opgegeven en toen heb ik alles van mij afgegooid. Als ik het krijg, dan weet ik dat het elk ogenblik met mij is gebeurd.

Positief

Alle acties die er nu zijn, zijn prachtig. Wij hebben al twee keer een bos bloemen gehad en een keer taart. Er zijn mensen die helemaal zonder hulp zitten, daar gaan ze boodschapjes brengen. Ik heb een hele lieve broeder Lalou en die doet de boodschapjes voor mij. Dat doet hij in zijn vrije tijd. Heeft hij een middagdienst van dan gaat hij voor zijn dienst eerst nog even naar de supermarkt. Het is echt een hele lieve man hoor! Hij heeft net een paar nachtdiensten gehad, maar gelukkig komt hij morgen weer. Hij vermaakt de boel.