Veel ouderen kunnen zich geen zeep en ontsmettingsmiddelen veroorloven

Tewabech (71) uit Hawassa (Ethiopië)

Met dank aan God

Via de radio en televisie hoorden we over de verspreiding van het coronavirus in ons land en over wat je kunt doen om besmetting te voorkomen. Sindsdien was ik mijn handen regelmatig met water en zeep en ik volg alle andere richtlijnen die ik van de media te horen krijg. Toen ik over het virus hoorde, was ik meteen bezorgd over mijn familie en over ouderen zoals ik in onze gemeenschap, aangezien het virus dodelijk is voor oudere mensen. Naast het bidden tot God, volg ik zorgvuldig de preventie richtlijnen en ik deel die ook met de mensen om mij heen. Dit stelt me wat gerust. Met dank aan God, zijn er tot nu toe nog geen COVID-19 besmettingen vastgesteld hier in Hawassa.

Armoede

Ik ben de voorzitster van onze belangenvereniging voor oudere mensen in Hawassa, de hoofdstad van de Southern Nations, Nationalities and People’s regio in Ethiopië. De vereniging heeft 90 leden. Als voorzitster heb ik regelmatig overleg met de beleidsmakers in onze stad over onderwerpen die ertoe doen voor ouderen zoals ik. Veel oudere mensen in mijn gemeenschap zijn arm. Zij kunnen zich geen zeep, ontsmettingsmiddelen, alcohol en andere beschermingsmiddelen veroorloven. Zij hebben niet eens toegang tot medische zorg om hun bestaande gezondheidsproblemen te laten behandelen.

Zeep verdelen

De enige steun die we hebben gekregen sinds het nieuws over COVID-19, kwam van het ministerie van Werkgelegenheid en Sociale Zaken. Zij verstrekten zeep aan de oudere mensen die geen geld hebben om het zelf te kopen. Ik heb geholpen bij het verdelen van de zeep. Ik ben bang dat de situatie heel erg wordt als het virus zich in mijn gemeenschap zou verspreiden. Er zijn zoveel mensen die geen toegang hebben tot schoon drinkwater. Bovendien hebben veel mensen door de lockdown geen inkomen meer en is het voor hen en hun families moeilijk om in hun dagelijkse onderhoud te voorzien.

Twee coronadoden

Ik luister voortdurend naar de radio en kijk televisie. Beide kanalen informeren ons goed over hoe we ons kunnen beschermen tegen COVID-19 en over hoeveel mensen er in ons land zijn besmet. Tot nu toe [medio april, red.] zijn er in ons land twee coronadoden vastgesteld, allebei in de hoofdstad Addis Ababa. De mensen waren zo geschrokken toen ze hoorden over de sterfgevallen. Ja, natuurlijk is het heel beangstigend, maar ik geloof dat het enige dat we kunnen doen is bidden tot God. En heel goed de preventieve maatregelen treffen die we via de media te horen krijgen.

 

Het verhaal van Tewabech is ingezonden door HelpAge International, een netwerk van organisaties die zich inzetten voor oudere mensen in 85 landen, overal ter wereld. Het HelpAge-netwerk ondersteunt zo miljoenen ouderen om een veilig, gezond en waardig leven te leiden.

To read Tewabech’s story in English, please click here.