We moeten bewust zijn, maar niet in paniek raken

Suthon (69) uit Lampang (Thailand)

Thuisblijven kan behoorlijk saai zijn

Als districtsleider van een groep ouderen in de provincie Lampang, in het noorden van Thailand, ben ik me terdege bewust van de risico’s die het coronavirus heeft voor ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen. Ik blijf dan ook thuis, en ga niet naar sociale bijeenkomsten en collectieve activiteiten. Dus niet naar huwelijksceremonies, niet naar housewarmings, niet naar vergaderingen en noem maar op. Uit ervaring weet ik nu dat thuisblijven behoorlijk saai kan zijn.

Geen lepels delen

Als ik veel informatie over het coronavirus lees en naar teveel nieuwsberichten luister, dan begin ik me meer zorgen te maken. We moeten bewust zijn, maar niet in paniek raken. Belangrijk is om je te informeren over de ziekte; naar het nieuws luisteren, informatie zoeken over COVID-19 en de suggesties van het ministerie van Volksgezondheid volgen. Zelf ben ik niet bang om het virus op te lopen, omdat ik denk dat ik goed voor mezelf zorg. Hierbij is het belangrijk een goede hygiëne te beoefenen, geen lepels te delen, regelmatig je handen te wassen en mondkapjes te dragen als je wel de deur uit gaat.

Minder inkomsten

Naast de gezondheidsproblemen brengt het ook op economisch gebied veel problemen. Zo hebben veel mensen minder inkomsten omdat ze hun producten niet kunnen verkopen, omdat mensen thuisblijven en minder uitgeven.

Het verhaal van Suthon is ingezonden door HelpAge International, een netwerk van organisaties die zich inzetten voor oudere mensen in 85 landen, overal ter wereld. Het HelpAge-netwerk ondersteunt zo miljoenen ouderen om een veilig, gezond en waardig leven te leiden.

To read Suthon’s story in English, please click here