COVID-19 heeft onze familie dichter bij elkaar gebracht

Sameer (70) uit Jordanië, gepensioneerd

Niet serieus

Toen ik voor het eerst hoorde over COVID-19, nam ik het niet serieus. Ik dacht dat het nooit in de buurt van Jordanië zou komen, aangezien China erg ver weg van ons ligt. Maar naar mate ik er meer over las en hoorde, en toen het aantal gevallen in Jordanië toenam, begon ik te vrezen voor het welzijn van mij en mijn familie.

Moskee gesloten

Sinds ik met pensioen ben, breng ik mijn vrije uren door in de moskee. Ik ontmoet er mijn vrienden en we bidden samen. Op een dag toen ik wilde gaan bidden, zag ik dat de deur van de moskee gesloten was. Er hing een briefje op waarop stond: ‘De moskee is gesloten voor uw veiligheid, bid alstublieft bij u thuis’. Ik moest huilen.

Dichter bij elkaar

COVID-19 heeft mijn leven enorm beïnvloed, ik ga niet meer naar buiten, niet meer naar de moskee en heb veel vrije tijd. Maar tegelijkertijd bidden we nu samen met de familie, ook met mijn kleinkinderen. We eten al onze maaltijden samen en hebben meer tijd om met elkaar te praten, wat ons dichter bij elkaar brengt. Vooral met mijn kleinkinderen, ik geef ze les en help ze met hun huiswerk.

Geen zestig meer

We volgen alle voorzorgsmaatregelen, ik ben hier streng in met mijn familie. Als we naar buiten gaan, dan zijn mondkapjes en handschoenen verplicht en we proberen alles te ontsmetten en schoon te maken. Gelukkig snappen mijn dochter en zoon dat mijn vrouw en ik geen zestig meer zijn en dat het virus gezien onze leeftijd grotere risico’s met zich meebrengt. En natuurlijk is het ons door de overheid verboden om erop uit te gaan, dus doen ze altijd de boodschappen voor ons.

Zorgen

Ik maak me zorgen over het aantal coronabesmettingen in Jordanië. Maar wat me nog meer zorgen baart, is hoeveel mensen hun eigen leven en dat van anderen riskeren door de straat op te gaan, ook al heeft de regering dit verboden. Het lijkt wel alsof ze niet begrijpen dat deze ziekte zich gemakkelijk en snel verspreidt, en dat het dodelijk kan zijn voor mensen met een verminderde weerstand. Ik vind het zorgelijk dat sommige mensen mogelijk COVID-19 onder de leden hebben en nog gewoon bij hun familie gaan zitten, zonder te worden getest. Wat je reden ook is, het kan nooit de bedoeling zijn dat je het leven van je gezin in gevaar brengt.

Regering staat dicht bij ons

Gelukkig heb ik al mijn medicijnen in huis. Ik ben ook heel blij met alle voorzorgsmaatregelen die de Jordaanse regering neemt. Ze zijn snel in actie gekomen om de situatie onder controle te houden. Ik heb het gevoel dat de regering dichter bij ons staat, de bevolking. Als je 911 belt, komen ze je meteen testen op COVID-19. Als de uitslag positief is, ontfermen ze zich over jou en over alle mensen met wie je contact hebt gehad. Het aantal mensen dat herstelt, groeit met de dag.

 

Het verhaal van Sameer is ingezonden door HelpAge International, een netwerk van organisaties die zich inzetten voor oudere mensen in 85 landen, overal ter wereld. Het HelpAge-netwerk ondersteunt zo miljoenen ouderen om een veilig, gezond en waardig leven te leiden.

 

To read the Sameer’s story in English, please click here.