De lockdown van verpleeghuizen is een vergissing geweest

Renate (60) uit Leiden, getrouwd, eigenaar van thuiszorgorganisatie Pro-Cura

Aspecifieke klachten

Corona is in de thuiszorg gelukkig minimaal aanwezig. Al waren we wel goed voorbereid. Waar we voorheen veel vanuit ons eigen eilandje werkte, was er nu goede samenwerking met andere zorgorganisaties en instellingen. Zo was er wekelijks overleg en hebben we protocollen uitgewisseld. Wel moesten we bij onze cliënten letten op meer aspecifieke klachten, zoals darmproblemen en vallen. Want dit bleken onder ouderen ook kenmerken van corona.

Tekort aan beschermende middelen

Waar ik flink pijn in mijn buik van heb gehad, was het risico waar we onze medewerkers aan hebben blootgesteld. Het tekort aan beschermende middelen zorgde terecht voor stress onder de medewerkers. Nu zijn er weer andere richtlijnen die pleiten voor betere bescherming. Je zou bijna denken dat de RIVM-richtlijnen werden gebaseerd op de tekorten die er heersten. Van onze honderd medewerkers waren er drie positief getest. Deze medewerkers hebben wonderbaarlijk enkel elkaar en geen cliënten besmet.

Goede ventilatie

Dat er in Serviceflat Schouwenhove in Leiden, waar veel van onze cliënten woonachtig zijn, geen enkele besmetting heeft plaatsgevonden, komt denk ik mede doordat iedere bewoner zijn of haar eigen appartement goed ventileerde, men goede hygiëne had en in beweging bleef. Ik denk dat de lockdown van verpleeghuizen dan ook een vergissing is geweest, want binnen blijven en enkel luchtcirculatie vanuit het systeem is voor niemand gezond, ook niet voor ouderen.

Corona houdt van buikvet

In de aanpak van de overheid miste ik naast het advies van aanpassingen in de ventilatiesystemen van de verpleeghuizen, een oproep aan de burgers om te werken aan een gezonde leefstijl. Zo had 70 tot 80 procent van de coronapatiënten op de IC serieuze obesitas. Ja ja, corona houdt van buikvet. En zeker met dubbele ziekten zoals diabetes type 2 etc. zijn mensen veel kwetsbaarder.

Eenzaamheid

Toenemende eenzaamheid in de thuiszorg was (en is) een groot probleem. Alle clubjes stopten en men kreeg geen bezoek meer. Zo kwam het geregeld voor dat het thuiszorgpersoneel de enige vorm van menselijke aanwezigheid voor onze cliënten was. Mensen willen hun ouders beschermen door niet langs te komen en door eventuele kleinkinderen weg te houden. Terwijl de ouderen dat zelf misschien niet eens willen. Laat hen zelf de regie nemen en aangeven wat ze wel en niet willen. We hebben met verschillende bezoekjes en acties, zoals het uitdelen van legpuzzels en tijdschriften, geprobeerd om de ouderen wat meer aandacht te geven.

Meer maatwerk

Verpleeghuizen hebben onbegrijpelijke overheidsregels vanuit het RIVM moeten hanteren. Waarom wel zorgpersoneel toestaan en niet directe familie? Ze slaan door als je het mij vraagt. Want als je bedenkt dat de gemiddelde levensverwachting van deze mensen nog geen twee jaar is, ontzeg je hen in hun laatste levensfase het belangrijkste wat hen op de been houdt. Er zou meer maatwerk en een regionale aanpak moeten zijn. Het is toch raar dat er in Friesland en Groningen nauwelijks coronagevallen zijn, maar dat men daar wel dezelfde maatregelen moet nemen als in Brabant, waar de haard is.

Hartzeer

Helaas heb ik schrijnende gevallen gezien. Waar na het overlijden van een bewoner van een zorgorganisatie de familie geen afscheid kon nemen en niet in de kamer werd toegelaten. De meubeltjes en andere bezittingen werden op de stoep gezet. Nou vraag ik je… Of de 91-jarige moeder van een vriendin van mij, die in verband met vasculaire dementie en alzheimer op 4 maart naar een zorgvilla verhuisde. Nog geen week later ging de deur op slot, en die bleef vier maanden dicht. Met als gevolg dat de dame in kwestie haar eigen dochter niet meer herkent. Ik heb daar hartzeer van.

Collega’s gezocht

Het personeelstekort in de zorg is al jaren een landelijk probleem, en nu met het coronavirus helemaal. Ons personeelstekort wordt toch wel echt erg nijpend, zeker tijdens de zomerperiode… Voor het personeel in de zorg is de arbeidsmarkt als een snoepwinkel, ze kunnen kiezen wat ze willen. Toch is er te weinig personeel. Terwijl het zo’n mooi vak is, waar je veel voldoening uit haalt. Ik zou zeggen: loop een keer met ons mee en ervaar het zelf. Verzorgenden niveau 3 en verpleegkundigen niveau 4, meldt u! [Heeft u interesse? Neem dan contact op met Renate Tuijten van thuiszorgorganisatie Pro-Cura, tel. (071) 542 0040, e-mail info@pro-cura.nl]