Ik denk in oplossingen, niet in problemen

Peter (66) uit Zoetermeer, woont samen met zijn vrouw

Geen tijd voor pensioen

Mijn achtergrond in de zorg en alles wat ik in mijn carrière heb geleerd, komt samen in de dagbesteding Tuingezel die ik heb opgezet. Ik heb het afgelopen jaar erg hard gewerkt, maar ik zit qua werk in een goede flow en ik krijg er veel energie van. Eigenlijk zou ik met pensioen kunnen maar ik heb daar geen tijd voor, haha. Met Tuingezel zetten we in op de eigenwaarde en het zelfrespect van onze deelnemers middels hun talenten en mogelijkheden. Zinvolle activiteiten in de groene omgeving en de voortdurende ontmoeting met verschillende mensen helpen daarbij. Hierbij komen gesprekonderwerpen als zelfredzaamheid, activering en het tegengaan van sociaal isolement aan bod. 

Coffee to go

Natuurlijk zijn alle plannen door de impact van de coronacrisis en het steeds verschuivende perspectief anders geworden. Maar het heeft ook voor kansen gezorgd. In het begin konden we in onze toenmalige accommodatie door de coronacrisis maar de helft van onze dagbestedingsdeelnemers onderbrengen. Dankzij de gemeente hebben we meer ruimte op stadsboerderij Het Buitenbeest kunnen huren. Nu hebben we zelfs een winkel waar we de dingen die onze deelnemers maken, verkopen. En we verkopen coffee to go aan passerende wandelaars.

Denken in oplossingen

Er wordt soms teveel gekeken naar wat niet kan. Ik denk zelf graag in oplossingen en niet in problemen. Je kan heus wel huisbezoeken bij mensen afleggen. Als je een zorgvuldige triage doet en afstand bewaart, kan er best veel. We volgen daarbij de richtlijnen van het RIVM en het advies van betrokken artsen. Ook kijken we per individu naar wat hij of zij het meeste mist, en proberen daarin te voorzien. Dat levert bijzondere momenten op. Zo hebben we met enkelen, op anderhalve meter afstand, voor de deur van een deelnemer zijn geliefde liedjes van André Hazes gezongen. Verder videobellen en wandelen we, en hebben we filmpjes met bewegingsoefeningen gemaakt.

Bonussen bij KLM

Ik heb respect voor de mensen die het beleid moeten bepalen en alles moeten doen. De tegenstrijdige berichten vanuit verschillende hoeken vind ik daarentegen wel zorgelijk. En dat er bij de Primark lange rijen staan, terwijl de horeca nog steeds getroffen wordt. Dat irriteert me. En ook bedrijven zoals de KLM die een regeling en steun krijgen, maar waarvan de topbestuurders wel bonussen uitgekeerd krijgen. Je snapt toch niet dat die mensen dat aannemen! Wat ik ook lastig vind, zijn de spanningen die tussen mensen ontstaan.

Genieten van het kleine

Doordat ik zoveel met mijn werk bezig ben, was er weinig tijd voor privé. Tijdens zo’n lockdown kan je natuurlijk ook niet veel. Maar we hebben ook niet veel nodig: we zijn tevreden en genieten van het kleine.