Wij ouderen worden genegeerd

Lola (oma) Paz (71) uit Bagong Silangan, Quezon City (Filippijnen), vrijwilliger, gescheiden, woont samen met haar zus

Mensen lopen in en uit

De situatie is heel moeilijk. Vooral hier in ons dorp, omdat er geen duidelijke richtlijnen zijn uitgevaardigd. De overheid heeft per gezin één quarantainepas verstrekt. Maar er wordt nauwelijks gehandhaafd. Iedereen loopt nog steeds in en uit. Mensen lopen over straat, ook jongeren. Waar ik ook verdrietig van word, is dat er in onze gemeenschap niet wordt gedesinfecteerd.

Geen voedselpakketten

De quarantaine heeft een enorm effect op ons senioren. We kregen een dag om ons voor te bereiden op de quarantaine, dus we konden nog wat voedsel inslaan. Maar ik maak me zorgen als het nog veel langer gaat duren, misschien hebben we volgende week al geen eten meer. Er zijn nog geen hulpgoederen of voedselpakketten uitgereikt door de lokale overheid van Barangay en zelfs niet van Quezon City.

Medicijnentekort

Vanwege de richtlijnen dat ouderen niet naar buiten mogen, kunnen we onze medicijnen niet kopen. Er is maar één apotheek die de medicatie verkoopt die ik nodig heb en we zijn er bijna doorheen… Zelf heb ik problemen met mijn been als gevolg van avasculaire necrose en mijn zus van 81 heeft last van hoge bloeddruk en vernauwde kransslagaders.

Ouderen als prioriteit

Ik heb niet het gevoel dat de regering rekening met ouderen houdt. Ze weten dat ouderen gevaar lopen, maar we worden genegeerd met onze problemen. Terwijl wij, de ouderen, juist één van de prioriteiten zouden moeten zijn. We hebben op dit moment voedsel, vitaminen, medicijnen en hygiënekits nodig. Onze hoop is gevestigd op de pensioenbetalingen en ondersteuning van de overheid.

Mijn aanbevelingen

Als oudere persoon, zou ik het volgende willen aanbevelen. Verscherp en houd beter toezicht op de quarantaine in het dorp, zodat we het risico op besmetting verkleinen. Ondersteun de oudere mensen, vooral omdat wij het zwaarst door het virus worden getroffen. En bescherm de ouderen. Als we niet worden geholpen dan raakt dat de hele familie.

 

Het verhaal van Lola is ingezonden door HelpAge International, een netwerk van organisaties die zich inzetten voor oudere mensen in 85 landen, overal ter wereld. Het HelpAge-netwerk ondersteunt zo miljoenen ouderen om een veilig, gezond en waardig leven te leiden.

 

To read the story of Lola Paz in English, please click here.