Verontrustende geruchten en onjuiste informatie verspreiden zich als een virus

Olga uit Sint Petersburg (Rusland), mantelzorger voor haar moeder (93)

Zorgen voor moeder en kinderen

Ik behoor tot de senioren die ook wel de ‘sandwichgeneratie’ wordt genoemd. Ik moet mijn moeder helpen (zij is 93 jaar oud), mijn kinderen en kleinkinderen. Op dit moment kan ik mijn kleinkinderen en kinderen niet zien, en ik mis ze heel erg. Mijn moeder komt haar huis niet uit, dus breng ik haar eten en medicijnen. Een paar dagen geleden was dit nog een gelegenheid om even een praatje met haar te maken. Maar nu moet ik vroeg in de ochtend komen, als ze nog slaapt, dan zet ik de tassen klaar en ga snel weer weg. We spreken elkaar alleen nog telefonisch.

China is ver weg

Eerst leek het alsof COVID-19 ons niet zou raken. China is ver weg! Al die enge verhalen gebeuren in Azië en Afrika! Toen bleek dat het toch ineens de grens over was gestoken en hier was beland. Ik maak me zorgen over de onzekerheid: ik wil graag weten hoe lang dit nog kan duren. Verontrustende geruchten, roddels en onjuiste informatie verspreiden zich als een virus (ook van mijn vrienden).

Geen gehoor

Er zijn problemen met de toegang tot medische zorg. Gisteren probeerde mijn dochter het streekziekenhuis te bellen, maar ze kreeg geen gehoor. Niet één telefoonnummer werd beantwoord. De media praten over oudere mensen als een risicogroep. Ze proberen te waarschuwen, dingen uit te leggen en ons bang te maken. Maar blijkbaar worden jongere mensen ook ziek. Volgens mij zijn de cijfers nog niet compleet. Het plaatje is onduidelijk en daarom is het nog steeds moeilijk om de maatregelen van de overheid te evalueren. Dit kan pas later, als de Covid-19 golf weer is weggezakt. Een week geleden zag ik nog vrolijke foto’s van vrijwilligers die graag willen helpen. Nu blijkt dat ook zij het virus kunnen verspreiden.

Samen eten via Skype

Minder vaak naar buiten gaan lijkt een redelijke maatregel. Tegelijkertijd vind ik het sluiten van sommige metrostations onverstandig. Dit betekent dat mensen meer gebruik gaan maken van de stations die wel open zijn, zodat je daar grote drukte krijgt. In mijn familie ondersteunen we elkaar, zeker de oudere mensen. We bellen elkaar regelmatig, en hebben zelfs ‘samen gegeten’ via Skype. Ik bel mijn oudere vrienden om te vragen of ze hulp nodig hebben.

Waarde en kwetsbaarheid van het leven

Als de situatie weer beter wordt, wil ik de paniek en hysterie van de mensen in de supermarkt gauw vergeten. De bewustwording van de waarde en de kwetsbaarheid van het leven wil ik wel vasthouden. Het is een nieuwe ervaring geweest om een zinvol en bewust leven te leiden, terwijl je thuis blijft. Dit is voor mij een waardevol nieuw inzicht. Ineens blijkt dat wat voorheen als een ‘plicht’ voelde (contact met mijn moeder, mijn kleinkinderen helpen) me nu juist veel plezier en voldoening geeft. Ik wil ze allemaal knuffelen, dit deed ik altijd als vanzelfsprekend.

 

Het verhaal van Olga is ingezonden door HelpAge International, een netwerk van organisaties die zich inzetten voor oudere mensen in 85 landen, overal ter wereld. Het HelpAge-netwerk ondersteunt zo miljoenen ouderen om een veilig, gezond en waardig leven te leiden.

To read Olga’s story in English, please click here.