Niemand komt me opzoeken. Geweldig!

Marten (66) uit Oss, gepensioneerd maar nog geen AOW

Heerlijke rust

Van de ene op de andere dag veranderde de wereld om me heen. Opeens was er rust en was alles lekker stil. Ik woon naast twee basisscholen waarvan zo’n 75 procent van de ouders het nodig vindt hun kinderen met auto’s te brengen en halen. Opeens was dat weg. Geen parkeerproblemen en gevaarlijk, soms agressief, rijgedrag. Heerlijke rust op allerlei tijdstippen overdag. Ik ben 66 en met pensioen en geniet van deze tijden van ‘crisis’. Op straat is het zo lekker rustig, weinig drukte en getoeter. Ik woon niet in de Randstad, daar hebben de mensen nu nauwelijks nog lawaaioverlast door alle vliegtuigen. Dat is toch geweldig?

Gratis cursussen

Door het virus heb ik geen sociale verplichtingen meer. Ik ga nergens op bezoek en niemand komt me opzoeken. Geweldig! Nu heb ik veel meer tijd om leuke dingen te doen. Ik kijk toch al nooit televisie en doe niets met de sociale media, dat vind ik zo ontzettend zonde van mijn tijd. Ik heb kortgeleden een digitale piano gekocht en kan nu fijn veel oefenen. Ook kun je via internet op diverse plaatsen gratis cursussen volgen. Mijn favoriet is edX, waar ze een keur aan interessante cursussen aanbieden van de beste universiteiten op de wereld. Ik volg er meestal wel eentje. Als ik me verveel kan ik altijd wel een nieuwe taal leren. Maar vervelen is voor mij hypothetisch.

Schone natuur

Door de reactie van overheden op het virus wordt er nauwelijks meer gereden in auto’s en het openbaar vervoer. Vliegverkeer is er weinig. Hierdoor is in één klap de natuur een stuk schoner geworden en de benzineprijs gekelderd. Het lijkt wel of er veel minder Nederlanders aanwezig zijn. Ik vind dat erg prettig. Onze zogenaamde Nederlandse stikstof-crisis is compleet opgelost, want de lucht is nu extra schoon. Wat wil je nog meer? In de VS en in Azië zijn er ondernemingen die stikstof uit de lucht halen en verwerken tot producten. Ze maken er flinke winst op. Ook wordt CO2 uit de lucht gehaald en omgezet tot brandstoffen. Natuurlijk ook met flinke winst. Dat heet Direct Air Capture (DAC). Stel je voor, goedkope benzine zomaar uit de lucht halen… Misschien gaat dat ooit nog eens in ons land gebeuren?

Volk van mopperaars

Ik vind dit een heel interessante tijd om te zien hoe onze maatschappij erop reageert: de anderhalve-meter maatschappij. Sommigen hebben hier al oplossingen voor bedacht, velen doen waarmee we als Nederlanders tot de wereldtop behoren: mopperen. We zijn een volk van mopperaars. Er liggen veel uitdagingen. Als je als een van de eersten iets slims bedenkt, ga je er vaak flink aan verdienen. Meer dan degenen die je navolgen. Het is nu de tijd voor nieuwe initiatieven en nieuwe mogelijkheden. Je begint met een paar vrienden iets en je ontwricht in een mum van tijd een hele bedrijfstak. Hier zijn legio voorbeelden van: AirBnb, Uber, populaire streamingdiensten…

Haringen in een ton

Ikzelf vind het erg fijn dat mensen afstand moeten houden, waardoor er veel meer lege ruimte om me heen is. Dat in de toekomst mensen op veel grotere afstand in een restaurant om me heen zitten en dat ik in het openbaar vervoer de ruimte om me heen krijg. In plaats van zoals vroeger, toen ik in het ‘portaal’ van de trein niet om kon vallen omdat ik stijf tegen mijn medereizigers, als haringen in een ton de reis volbracht.

Omgaan met het onzichtbare

Of het virus door China is ontwikkeld of door een ander volk en in China is verspreid, laat ik even in het midden. Maar dat we dit in de toekomst vaker zullen meemaken, lijkt me wel duidelijk. ‘Natuurlijk’ ontstaan of opzettelijk en bijvoorbeeld tegen een bevolkingsgroep gericht. Vanaf nu bouwen we ervaring op in het omgaan met het onzichtbare. Een volgende keer halen we de draaiboeken weer snel uit de kast.

Genieten

Helaas zijn alle bibliotheken gesloten. Ik moet nu lezen met mijn e-reader. Geef mij maar een echt boek waarvan de bladzijde knispert als je hem omslaat. Ik vind het erg leuk te zien hoe onze maatschappij zich verder ontwikkelt. Voor mezelf mag deze crisis nog jaren duren. Ik geniet enorm van deze tijd van rust, schone lucht en stille autowegen.