Wij zorgmedewerkers zijn ook maar mensen

Marion (30) uit Zoeterwoude-Dorp, verzorgende IG bij Marente Thuiszorg, nu tijdelijk aan het werk op een corona-afdeling

Corona-afdeling

Ik ben deze week begonnen op een corona-afdeling in het voormalige woonzorgcentrum Topaz Groenhoven. Dat is waar mensen die uit het ziekenhuis komen nog kunnen revalideren voordat ze weer naar huis kunnen. De druk was zodanig hoog dat eigenlijk iedereen nodig was, ook mensen die maar een paar uurtjes per week kunnen komen helpen. Wij hadden ruimte in het team en dus sta ik hier nu tot eind februari. Op deze afdeling werken we samen met mensen van allerlei verschillende organisaties. Iedereen neemt eigenlijk z’n eigen expertise mee en dat vind ik wel mooi om te zien. Het creëert echt een wij-gevoel. Iets wat je wel nodig hebt als je hier aan het werk bent. Daarnaast heb ik op deze afdeling echt het idee dat ik iets kan bijdragen aan deze crisis. 

Schrijnende situaties

Toch is het wel een ervaring om hier aan het werk te zijn. Een beetje chaotisch ook wel. Je merkt dat we roeien met de riemen die we hebben. Iedereen is nog zoekende naar waar je goed aan doet en we missen gewoon een groot deel achtergrondinformatie. Ook kom je schrijnende situaties tegen. Zo hadden we een mevrouw die de uitvaart van haar eigen partner via de iPad moest volgen. Dat wens je natuurlijk niemand toe. En was er op mijn tweede dag al iemand aan corona overleden. Je merkt dan ineens wat de ziekte kan doen. Gelukkig sta ik er verder best nuchter in. Ondanks dat je natuurlijk niks naar huis wilt meenemen, voel ik me redelijk veilig als ik zo de hele dag in dat pak sta te zweten. Meer kan je ook niet doen. Je krijgt het of je krijgt het niet.

Voor de leeuwen gegooid

In de eerste golf was ik wel een stuk angstiger. Toen voelde ik me echt een beetje voor de leeuwen gegooid. Iedereen zat in het begin thuis, moest thuis werken en ik ging als één van de weinigen nog de deur uit. Vooral ook later begon mij dat soms te irriteren, als ik mensen bijvoorbeeld gezellig in bootjes voorbij zag komen of op straat zag lopen. Dan dacht ik bij mezelf, blijf nou allemaal thuis dan is dit sneller voorbij. Ik denk dat mensen niet altijd beseften wat de gevolgen waren van het coronavirus.

Zorgen over de ouderenzorg

Soms maak ik me ook wel eens zorgen over de ouderenzorg. Zo merk je toch dat er mensen zijn die zorg nu afhouden omdat ze niemand in huis willen. Of dat er veel medewerkers uitvallen doordat ze corona hebben. In die gevallen maak ik me dan ook zorgen of we nog wel de kwalitatief goede zorg kunnen leveren die we willen leveren. En natuurlijk dat iedereen die zorg nodig heeft, deze ook ontvangt.

Wij zijn ook maar mensen

Ik denk dat we er nog lang niet zijn. Ook met een vaccin zullen we nog steeds lang met de gevolgen van het coronavirus te maken hebben. En daarbij zullen we in de toekomst misschien nog wel soortgelijke situaties gaan meemaken. Wat ik de rest van de samenleving dan ook nog mee zou willen geven is dat wij, zorgmedewerkers, ook maar mensen zijn. We gaan er wel altijd voor en we zetten er echt onze schouders wel onder als het nodig is, maar wij zijn ook wel eens bang. Daarbij kunnen wij ook gewoon ziek worden. Hier op de afdeling merk je overigens wel dat mensen je echt heel dankbaar zijn. Zij hebben echt ondervonden wat corona kan aanrichten en wat het belang is van de zorg die wij elke dag weer leveren.