Alleen en happy zijn, dat is het allermooiste wat er is

Margaretha (81) uit Leiden, woont zelfstandig

Kunstzinnige familie

Ik kom uit een Bergense kunstzinnige familie. Het was niet verwonderlijk dat ik ook dat pad insloeg. Na het afronden van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten heb ik jaren als tekendocent gewerkt op diverse scholen. Lesgeven doe ik niet meer, maar schilderen nog volop. Zo ben ik medeoprichter van kunstgroep De Leidse Mondialen en exposeer ik zo nu en dan met mijn doeken. Ik schilder het liefst mensen, dieren en bloemen.

Viva España

Andere culturen trekken me enorm aan. Ik heb dan ook veel gereisd, onder andere door Europa, Suriname, Cuba en Canada. We hebben zelfs een paar jaar met ons gezin in het Spaanse kunstplaatje Vinaròs gewoond. We waren daar veel in de natuur, met het verzorgen van onze olijfberg, bijenkorven, sinaasappelgaard en paarden. Mijn zoon woont er nog steeds, hij is daar schelpenkweker. Maar ja, nou met corona is de verkoop flink gedaald.

Doodeng

Ik vind het hele coronagebeuren en alles wat daar mee te maken heeft, net als iedereen, verschrikkelijk. Ik vind het eigenlijk doodeng. Op straat en in winkels draag ik een mondkapje en bewaar ik afstand.

Salsa tot diep in de nacht

Naast schilderen en reizen is salsadansen een passie van me. Tot corona toesloeg, was ik vrijwel iedere vrijdagnacht in een salsaclub te vinden. Soms hadden we na het dansen trek en gingen we een pizza eten, alvorens ik mijn 50-jarige vriendinnen veilig thuis bracht. Het kon dan ook voorkomen dat ik pas rond 04.00 ’s ochtends in bed lag. Op zaterdagochtend sliep ik dan lekker uit. Maar ja, sinds maart is de club vanwege corona dicht.

Meehossen met de supporters

Mijn kinderen en kleinkinderen kunnen niet onverwachts op bezoek komen, want de kans is groot dat ik er niet ben. Vóór corona wilde ik nog wel eens saaie zondagen opleuken door bijvoorbeeld met de trein naar Rotterdam te gaan voor een bezoekje aan het casino. Zo ook op een zondag in 2017, niet wetende dat Feyenoord die dag als landskampioen werd gehuldigd. Tja, er zat niets anders op dan gezellig tussen de feestvierders mee te hossen.

Vrijheid

Ik moet er niet aan denken om een nieuwe partner te ontmoeten. Alleen en happy zijn, dat is het allermooiste wat er is. Gewoon doen wat je zelf wil, opstaan wanneer je zelf wil, naar bed gaan, eten en uitgaan wanneer je wil. Helemaal vrij.

Het nieuwe gezicht van Leyden Academy

Ik maak altijd wel iets mee. Nu ben ik komend jaar het nieuwe gezicht van kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing. Mijn dochter had mijn foto ingestuurd voor hun jaarlijkse ‘missverkiezing’. En wat blijkt, van de ruim twintig inzendingen hebben ze mij uitgekozen!