Kort nadat ze verhuisde naar het verpleeghuis werd ze positief getest

Maarten (77) uit Rijswijk, getrouwd, gepensioneerd

Risicogroep

We proberen serieus de maatregelen na te leven want ik zit in de risicogroep omdat ik een ICD heb. Stel ik krijg corona, dan kom ik met mijn mate van hartfalen niet voor een eventuele opname op de IC in aanmerking want de kans om te overleven is dan heel klein. Mijn hartfunctie is de helft van wat het moet zijn, en het is echt topsport om de IC te overleven. Daarom zijn we extra beducht en spannen we ons in om het niet op te lopen. We beperken familiebezoek en verjaardagen waar andere mensen komen slaan we over. Ik voel me verder niet vreselijk belemmerd hoor. We kunnen in redelijkheid bijna alles doen wat we deden.

Wikken en wegen

In de eerste golf ging ik voor acht uur naar de supermarkt, tijdens dat bejaardenuurtje. Maar nu daar meer kennis over is kan je er wat genuanceerder mee omgaan, want in de supermarkt wordt eigenlijk geen corona overgedragen. Maar met de OV naar de stad gaan doen we niet. We zijn vaste oppas voor onze kleinkinderen van twee, vier en zes. In de eerste golf fietsen we erheen om alleen in de tuin even langs te gaan. Nu met de tweede golf doen we oppasdag toch weer wel, want onze kinderen kunnen ook niet zomaar thuisblijven. Dus we springen bij als het nodig is en doen voorzichtig. Zo wikken en wegen we.

Schoonmoeder naar verpleeghuis

We zaten al jaren in een traject met mijn schoonmoeder van 96 die nog thuis woonde met dementie. Mijn vrouw (73) deed veel mantelzorg en dat werd alsmaar meer en moeder ging verstandelijk steeds verder achteruit. De indicatie was binnen en ze zou afgelopen november verhuizen naar een verpleeghuis, al had een deel van de familie nog twijfels of dat wel nodig was. Maar bij toeval viel mijn schoonmoeder eind oktober van haar stoel en brak haar heup. Ze werd geopereerd, heeft een week in het ziekenhuis gelegen en daarna moest ze naar een woonzorgcentrum omdat ze niet meer zelfstandig kon wonen. Dus het ongeluk heeft de opname alsnog geforceerd.

Corona in het woonzorgcentrum

Prompt brak in het woonzorgcentrum corona uit. De bewoners aan beide kanten naast haar waren besmet geraakt, dus ook moeder werd getest. Ze testte positief, maar ze heeft geen verschijnselen. Het is een ouwe taaie, ze was altijd al heel gezond. We kunnen ons niet heugen dat ze ooit verhouden is geweest. Dus het is bijna niet te geloven maar ze lijkt ook hier zonder kleerscheuren doorheen te komen.

Hoedje geschrokken

We waren er net zondagmiddag geweest om de kamer nog wat extra in te richten met lijstjes en plantjes, zodat het gezelliger wordt en nog meer op haar eigen huiskamer lijkt. Ik was meegegaan en de dag erna was mijn vrouw nog een keer geweest met wat persoonlijke spullen. Mijn zwager appte dat er corona was en moeder ook was getest, dus dat was al schrikken geblazen. Toen later bleek dat ze positief was, schrokken we ons werkelijk een hoedje. Ik ging er al bijna niet naar toe maar toen hadden we er dus net een hele middag gezeten. We hebben ons laten testen in een sneltest centrum en we zijn gelukkig negatief.

Relatief naar haar zin

Als je moeder spreekt over haar huis van zes weken terug dan is ze dat al kwijt. Voor haar gevoel heeft ze altijd al in het verpleeghuis gewoond. Eerder wilde ze absoluut niet verhuizen, maar ze heeft het niet eens gemerkt. Ze heeft haar eigen meubilair. En ze schilderde vroeger, dus haar schilderijen hangen aan de muur. Het is net of ze er altijd al gewoond heeft. Ze heeft het relatief naar haar zin. Het eten is lekker en ze kennen haar allemaal. Nu wil ze weer niet naar een ander verpleeghuis verhuizen.

Vaccineren

Er mag nu een persoon per dag op bezoek bij schoonmoeder. Ik ga er nu zeker niet naar toe. Mijn vrouw misschien als het huis weer corona-vrij is. En verder wachten we het rustig af. Ik kijk positief tegen het vaccin aan, geweldig dat het zo snel beschikbaar is gekomen. Ik denk niet dat ik helemaal vooraan kom, maar ik zal wel vrij vroeg ervoor in aanmerking komen en dan laten we ons zeker vaccineren.