Ik had verwacht dat ik vlugger zou herstellen, maar vergeet steeds dat ik 88 ben

Luisa (88) uit Den Haag

Niet meer rijden

Ik ga nooit alleen naar buiten. Ook voor de coronamaatregelen ging ik niet veel naar buiten. Ik heb mijn auto aan mijn dochter gegeven. Ik heb nog wel een rijbewijs voor twee jaar, maar ik voel mij niet meer zo zeker om te rijden. Mijn dochter brengt en haalt mij als dat nodig is. Meestal is dat om naar een arts te gaan. Maar op het ogenblik mag ik niet naar het ziekenhuis, dus blijf ik thuis.

Schoonmaakster komt nog steeds

Ik heb het rustig. Mijn dochter heeft een hele tijd bij mij geslapen. Ze is gisteren even naar haar eigen huisje gegaan om daar een nachtje te slapen. Ik wacht nu tot ze terugkomt, omdat we nog allerlei dingen moeten doen samen. Ze helpt mij om mijn haren te wassen. Ook moeten we papierwerk regelen en de administratie doen. Daarnaast komt de huishoudelijke hulp hier iedere woensdag om het huis schoon te maken. Wij houden ons dan niet aan de regel om anderhalve meter afstand te houden. Het is ook niet zo dat we tegen elkaar aan gaan staan. Ze is al zo lang hier en we hebben al zoveel samen gedaan.

Wel of geen mondkapje?

Mijn broer woont in Duitsland. Daar is het verplicht om in de winkel een mondkapje te dragen. Hier hoeft dat niet. Ik vraag mij dan af: wat is dat nou allemaal? Is het nou wel of niet? Verder denk ik dat je het toch wel zou voelen als je het hebt? 

Niet meer naar Italië

Ik vind het jammer dat ik niet naar Italië kan gaan dit jaar. Mijn familie en vrienden uit Italië zijn ook allemaal oud. Het kan best zijn dat als ik pas volgend jaar weer naar Italië kan reizen, of het jaar erop, dat het te laat is. Voor mij ook trouwens, want het reizen wordt steeds moeilijker. Mijn zoon helpt mij altijd om naar mijn huis in Italië te komen. Hij haalt mij ook weer op, want ik zou zo’n reis niet meer alleen kunnen. Mijn kleinzoons vinden het ook altijd leuk om mee te gaan. Voor mij is dat ook altijd heel gezellig. 

Bacterie

Ik ben niet bang om corona te krijgen. Ik heb heel weinig contact met mensen en ik denk ook niet dat ik het zal krijgen. Ik heb zo’n gevoel van niet. Niet heel rationeel, maar het geeft wel rust. Ik ben een maand voor de coronacrisis wel ziek geweest. Ik had twee ontstekingen in mijn rechterlong. Ik houd mij eraan vast dat dit geen virus was, maar een bacterie. Het was namelijk een ontsteking waarvoor ik antibiotica heb gekregen en dat hielp goed. Ik moet wel zeggen dat ik veel kracht heb verloren. Dat moet ik allemaal weer opbouwen. Dat gaat wat mij betreft net iets te langzaam. Ik had verwacht dat ik vlugger zou herstellen, maar ik vergeet steeds dat ik 88 ben en dat het niet zo snel gaat.  

Niet in de winter

Als de maatregelen voorbij zijn, ga ik graag naar Italië. Als de maatregelen in december worden opgeheven dan ga ik denk ik in het voorjaar weer. Mijn appartement ligt tegen de Dolomieten aan en ik vind het wel fijn als het dan een beetje lekker weer is. Dus ik ga niet in de winter daarheen.