We moeten bidden, thuis blijven en goed voor onszelf zorgen

Lolo (Opa) Mario (64) uit Manila (Filippijnen), woont samen met zijn vrouw, hun drie zonen en dochters en vier kleinkinderen. Hij werkt als chauffeur

Tijd voor familie

Ik geniet nu van de momenten die ik doorbreng met mijn familie. Hiervoor had ik veel minder tijd. Nu kan ik met hen een band opbouwen, ook met mijn kleinkinderen. Om mijn zorgen te verminderen, bid ik. Als ik me verveel, kijk ik het nieuws en films en natuurlijk heb ik mijn familie.

Alleen maar groente

Ons inkomen is hard geraakt. We moesten stoppen met werken. Ik weet dat deze maatregel de verspreiding van COVID-19 tegengaat, maar nu kunnen we niet zoals eerst alles kopen wat we willen eten. We moeten flexibel zijn en eten bijna iedere dag alleen maar groente. Gelukkig heb ik wat geld kunnen sparen, dus we hebben in ieder geval nog steeds een voorraad. Maar ik weet niet of we het nog lang uithouden. We hebben nog geen steun ontvangen van de overheid, terwijl ze zeiden dat ze zich daar wel op aan het voorbereiden waren.

Zorgwekkend

Ik ben ook bang, omdat dit niet zomaar een ziekte is. Het is zorgwekkend hoe snel het virus zich verspreidt. Als het aantal bevestigde besmettingen blijft toenemen, dan zal de quarantaine misschien worden verlengd, en dat is beangstigend want dan hebben de mensen helemaal geen inkomen meer. Ik hoop niet dat weer hetzelfde gaat gebeuren als tijdens de staat van beleg onder president Marcos [van kracht op de Filippijnen tot 1986, red.]. Toen plunderden de mensen de staatswinkels omdat er niets te eten was.

Advies van Lolo Mario

Ik zou graag het volgende aanraden:

  • Zorg dat de quarantaine in Barangay (onze gemeenschap) streng wordt nageleefd om verspreiding van het virus tegen te gaan.
  • De overheid moet zich bekommeren om de mensen die hun baan verloren hebben, zeker in de armere gebieden. Zorg dat zij genoeg voorraad hebben, zodat chaos en plunderen wordt voorkomen.
  • De overheid zou op grote schaal moeten testen, zodat mensen met symptomen van COVID-19 kunnen worden onderzocht voordat ze anderen besmetten.
  • Aan alle senioren: wij zijn erg vatbaar voor deze ziekte. We moeten bidden, thuis blijven en goed voor onszelf zorgen.

 

Het verhaal van Lolo Mario is ingezonden door HelpAge International, een netwerk van organisaties die zich inzetten voor oudere mensen in 85 landen, overal ter wereld. Het HelpAge-netwerk ondersteunt zo miljoenen ouderen om een veilig, gezond en waardig leven te leiden.

To read Lolo Mario’s story in English, please click here.