Ik ben bang dat de hulp ons pas bereikt als COVID-19 al achter de rug is

Lola (Oma) Rosita (76, links op de foto) uit Malabon (Filippijnen), getrouwd, gepensioneerd

Bang om naar buiten te gaan

Ik woon samen met mijn man Emiliano van 81 jaar oud, onze dochter en ons kleinkind van zeven jaar. Als gepensioneerde ambtenaar krijg ik een klein pensioen dat ik gebruik om medicijnen te kopen. Ik ben voorzitter van een ouderenorganisatie in onze gemeenschap. COVID-19 heeft heel veel invloed op ons senioren. We zijn bang om naar buiten te gaan omdat het virus extra gevaarlijk voor ons is. Vooral hier in Malabon, waar volgens radiostation DZBB al coronabesmettingen zijn vastgesteld.

Offers brengen

Ik luister naar de adviezen die ik op de radio hoor: blijf binnen, raak je neus, ogen en mond niet aan, houd je huis goed schoon en blijf altijd goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Door dit te doen, geloof ik dat we kunnen voorkomen dat we het virus oplopen. We zullen offers moeten brengen, zoals thuis blijven, omdat het zal helpen om deze situatie snel achter ons te laten.

Mondkapjes en medicijnen nodig

De overheid heeft ons twee keer hulpgoederen verstrekt, maar het is nog niet genoeg. En het lijkt erop dat er geen extra hulp meer zal komen. We hebben dringend desinfecterende materialen en mondkapjes nodig, en ook medicijnen om onze huidige gezondheidsproblemen te behandelen. Naast de beperkingen als gevolg van de quarantaine hebben we geen geld, want onze kinderen kunnen nu niet werken.

Ruzie maken

Ik maak me ook zorgen over de leden van onze ouderenorganisatie die tot nog toe geen uitkering van de overheid hebben ontvangen, terwijl ze die hard nodig hebben om deze crisis door te komen. We zijn onze president dankbaar, maar hoe lang kunnen we nog wachten? We hebben nu voedsel en medicijnen nodig. Maar vooralsnog maakt de regering vooral ruzie over wat voor soort hulp ze de mensen gaan verlenen. Ik ben bang dat deze hulp ons pas bereikt als COVID-19 al achter de rug is.

 

Het verhaal van Lola Rosita is ingezonden door HelpAge International, een netwerk van organisaties die zich inzetten voor oudere mensen in 85 landen, overal ter wereld. Het HelpAge-netwerk ondersteunt zo miljoenen ouderen om een veilig, gezond en waardig leven te leiden.

 

To read Lola Rosita’s story in English, please click here.