Ik wil een beeld van de tijdgeest vangen

Karim (30) uit Amsterdam, filmstudent

Elkaar helpen

“In deze roerige tijd moeten wij elkaar helpen,” hoor ik door de luidsprekers van de supermarkt terwijl ik een boodschap doe. En dat is precies wat er nu gebeurt, mensen komen met allerlei creatieve manieren om anderen te helpen. Muzikanten die buiten verzorgingstehuizen muziek maken voor de bewoners, mensen die bloemen leggen voor de deuren of telefoongesprekken voeren met een vreemde om de sleur van het alleen zijn te doorbreken. Het is ontroerend om te zien hoe snel en omvangrijk dit soort acties door het hele land worden ondernomen.

Leegte van de stad

Een aantal weken geleden woonde ik nog in Engeland voor mijn filmstudie. Naarmate de crisis toenam en de universiteit haar deuren sloot, ben ik teruggegaan naar Amsterdam. In een leeg vliegtuig vloog ik terug naar een nagenoeg verlaten Schiphol en trof ik de leegte van de stad. Dat was heel anders thuiskomen. Wanneer ik weer terug naar Engeland vertrek, weet ik niet. Ik werk aan een afstudeerfilm maar die moet ik helaas voorlopig uitstellen.

Vanuit het hart

Als filmmaker zit je, zeker in gedachten, nooit stil. Ik kreeg de opdracht van een docent om een korte film te maken gebaseerd op de gedachte “Zoals het is vanuit het hart – zo moge het naar het hart gaan”. Mijn gedachten gingen vrijwel direct uit naar mensen die thuis of in een verzorgingshuis geïsoleerd zijn en hun dierbaren niet kunnen zien en aanraken. Ik vraag mij daarbij af hoe men in deze tijd naar het leven en naar zichzelf kijkt.

De tijdgeest in beeld

In 1979 maakte de Poolse regisseur Krzysztof Kieslowski de film Talking Heads waarin hij willekeurige vragen stelt aan mensen op straat om zo een beeld van de tijdgeest te vangen. Het lijkt mij interessant om een soortgelijke korte film te maken, alleen op straat zal ik u niet vinden en ook ik blijf uiteraard thuis. Toch kom ik graag met u in contact en is er buiten de vragen die ik graag aan u zou stellen ook gewoon tijd om te kletsen. Als u toegang hebt tot een laptop of tablet kunnen we een afspraak maken voor een videogesprek via Skype. Als u dit zou willen of iemand kent die dit leuk zou vinden, kunt u mij een e-mail sturen (k.ouri@live.nl) of bellen (tel. 06-13049644). Ik kijk uit naar onze digitale ontmoeting en natuurlijk stuur ik u ook het eindresultaat van de montage.