Je moet die hersencellen aan de gang houden

Jos (73) uit Oostwold, woont alleen, heeft een vriendin

Tweede chemokuur

Ik zou tegen alle oudjes willen zeggen ‘ga iets doen wat je nooit gedaan hebt, iets wat je niet kent!’. Het liefst iets samen met mensen. Tijden van corona geven ook een kans om te ontdekken. Ga een dagboek schrijven, ga aan yoga doen of maak een kunstwerk. Je moet die hersencellen aan de gang houden, daardoor blijf je jong en actief. Vrijdag krijg ik mijn tweede chemokuur. Ook ik moet over dat soort dingen nadenken.

Zingen via Skype

Een jaar geleden ben ik gaan zingen in een koor. Dat is heel makkelijk. Je hebt er niks voor nodig, alleen je stem. Daarvoor zat ik bij een ander koor maar die is door ouderdom uitgestorven. Zingen in een koor is blijkbaar iets wat vooral oudere mensen doen. Wist je dat veel koren een tekort aan mannen hebben? Het lijkt wel alsof veel mannen niet durven te zingen. Daarom zijn de baspartijen altijd heel dun. In tijden van corona zingen we via Skype. Dan zijn we met dertig man aan het oefenen met onze nieuwe liedjes. Voor mij is zo’n digitale wereld heel wat want ik ben een enorme digibeet. Laatst heb ik zelf een video gemaakt dus daar ben ik dan wel trots op. Eigenlijk moet ik aan de smartphone om een beetje bij te blijven, maar ik wil er niet aan. Als je hoort wat ze allemaal van je bij kunnen houden, ik wil helemaal niet dat ze alles over mij weten.

Afgelegen boerderij

Verder verandert er door corona weinig in mijn dag. Ik woon op een afgelegen boerderij dus ik kwam al weinig in contact met andere mensen. Ik haal nog steeds maar één keer in de drie weken boodschappen, ik zoek nog steeds mijn vriendin op en ik timmer nog steeds veel aan het huis. Ik heb niet veel nodig. In Groningen is corona gelukkig niet ver doorgedrongen. Dat komt ook door de mensen. Ze zijn hier meer op zichzelf, ze gaan weinig op vakantie en ze vieren ook geen Carnaval.

Stiekeme vrijmibo

Ik maak mij dus niet heel druk om het risico om besmet te worden maar tegelijkertijd moet ik mijzelf wel beschermen, ik val namelijk in de risicogroep. Dus dan moet ik sommige sociale dingen laten. Het koor bijvoorbeeld, maar ik ging ook regelmatig met mijn vriendin naar pilates of naar de vrijmibo hier in het dorp. Wel heb ik met drie mannen uit de buurt een ‘mini vrijmibo’ gecreëerd. Dat mag eigenlijk niet maar we doen het toch. Dan gaan we praten over de wereld, filosofische onderwerpen of techniek. Alle drie klussen we graag dus het is leuk om van gedachten te wisselen. Oh, één kan ook heel goed dichten. Ach, we gaan er creatief mee om.

Verstilling

Hier in huis verandert er niets. Het was hier stil en het is nog steeds stil. Je hoort je horloge tikken. Ik hou ook van die verstilling. Wanneer mijn dag begint, ga ik eerst kleine takjes zoeken in de tuin en vervolgens hout hakken voor in de kachel. Ik lees ook veel: tijdschriften, kranten, boeken. Ergens hoop ik dan dat deze tijd een kans geeft om anders om te gaan met elkaar en de Aarde. Ik kan mij wel druk maken om de ongein die wij hebben gecreëerd in de maatschappij: armoede en dakloosheid bijvoorbeeld. Met ‘de vooruitgang’ hebben we veel mensen buiten de maatschappij geplaatst. Die redden het nu niet. Ook wat betreft de natuur, waar we zo beschamend mee omgaan. Daar denk ik veel over na. We hebben niet de ideale maatschappij, terwijl dat wel kan. Daar ga ik dan over mijmeren op mijn terras. Of ik kijk alleen, dat kan ook. Gewoon niks doen, alleen kijken. Wat doet die kever daar? Waarom vliegt die vogel weg? Waar is die specht aan het ratelen?

Bassen en tenoren gezocht

Bij mijn koor The Blue Happy Bacon (“het leukste koor van Oost-Groningen”) zoeken ze trouwens nog bassen en tenoren. Dus als je iemand kent die iets nieuws wil proberen? We zingen popliedjes uit de jaren tachtig, Mister Blue Sky bijvoorbeeld, of You’ve Got a Friend. Neem maar eens een kijkje op de website: www.thebluehappybacon.nl.