Geen gehannes meer voor Jopie

Jopie (80) uit Dronten, woont zelfstandig en krijgt thuiszorg. Hilde (66) uit Swifterbant is getrouwd met Derk

Van klusje tot mantelzorger

Ze kan niet eens meer zelf een brief posten. 80-jarige Jopie uit Dronten viel in de afgelopen twee weken maar liefst zes keer. Door de thuiszorg wordt ze twee keer per week geholpen met douchen, maar er zijn heel veel kleine dingen die niet direct onder de zorgtaken vallen en die Jopie zelf niet kan doen. Ze kwam in contact met Hilde (66) en haar echtgenoot Derk (70) uit Swifterbant, die eerst gewoon een klusje voor haar deden, maar zich in een paar weken tot ware mantelzorgers ontpopten. “Ik zou niet weten hoe ik het zou moeten redden zonder hen. Dan zou ik met heel veel vragen zitten te hannesen,” zegt Jopie.

Plankje op de rollator

Het begon met een vraag die Jopie op de website van Vraagelkaar had geplaatst: wie kan er een plankje maken op mijn rollator? Dan zou ze makkelijker met een kopje thee of met een bord eten door de kamer kunnen lopen. Derk fikste dat en terwijl hij daarmee bezig was, dronk Hilde gezellig een kopje thee met Jopie. Want van kletsen houdt Jopie wel. Toen hoorde ze van Hilde dat zij kleding inzamelt voor Roemenië. Wat later belde Jopie dat ze heel veel kleren klaar had staan die Hilde op kon komen halen. En daarop kwam de vraag of Derk wat op kon hangen in haar nieuwe huis. Want het was Jopie wel opgevallen hoe handig Derk is. Alles liep op rolletjes.

Hersenziekte

Maar ineens kwam Jopie in het ziekenhuis terecht, nadat ze was gevallen. Ze kreeg de diagnose PSP, een progressieve hersenziekte die een beetje doet denken aan Parkinson. Dat maakt dat Jopie nog minder kan. “Mijn dochter woont 50 kilometer verderop en die ga ik niet bellen als er wat is”, zegt Jopie. Hilde en Derk benadert ze wel als ze hulp nodig heeft. “Ze zijn geweldig. Die komen zeker drie keer in de week hier. Ze zijn mijn mantelzorgers”, vertelt Jopie.

Vaker helpen sinds corona

Vanwege corona doet Jopie nu nog vaker een beroep op Hilde en Derk. “Ze had een sta-op-stoel besteld, maar de bezorgers konden die niet verder dan tot de voordeur brengen. Wat moet je dan als 80-jarige mevrouw? We hebben de stoel voor haar uitgepakt en Derk heeft er meteen een verlengsnoer bijgemaakt”, zegt Hilde. Ook de wc-bril verhoger en zijsteunen bij het toilet monteerde Derk voor Jopie nadat ze terugkwam uit het ziekenhuis. Tegelijkertijd deed Hilde de keuken even met een sopje. Dan was dat ook maar weer gebeurd.

Onbetaalbaar

Hilde en Derk doen het graag. “Zonder die hulp kan ze niet. Dan zou Jopie echt verpieteren. Het is heel dankbaar werk. We zijn allebei zo dat we graag wat doen voor een ander. Dat ze zo dankbaar is, is onbetaalbaar. Voor beide partijen is dat leuk. Ik ben ook echt een mensenmens. We hebben geen ouders meer en we werken niet meer. Dus we hebben de tijd”, zo vertelt Hilde. Jopie woont negen kilometer verderop en ze combineren een bezoek aan haar dan ook vaak met een fietstochtje. Hebben ze meteen hun beweging weer gehad.

Het verhaal van Jopie en Hilde is ingezonden door Vraagelkaar.nl, een website waar mensen met elkaar in contact kunnen komen om samen iets leuks te doen en/of iets voor elkaar te betekenen.