Ooit komt het goed

Joop (71) uit Den Haag, radiomaker, woont samen met zijn vrouw

Je verstand gebruiken

Je moet je verstand gebruiken en dan kan er een hele boel. We volgen de gebruikelijke maatregelen. De angst om ziek te worden is best groot, en dan vooral bij mijn vrouw die als hartpatiënt tot de risicogroep behoort. Ze is erg voorzichtig, gaat niet naar winkels en is dus eigenlijk aan huis gekluisterd. Mijn vrouw voelt, nu ze de eerste prik heeft gehad, al iets meer bewegingsvrijheid. Na de tweede prik eind mei gaat ze helemaal los zegt ze, haha.

Digitaal contact

Ik ben oprichter van Discus Radio en Televisie en werk vijf dagen in de week. Ik ben in de studio of op pad voor een rapportage. Vergaderingen gaan tegenwoordig via Skype. Fijn dat dat er is, maar je mist het recht in de ogen kijken van mensen. Wat we ook missen, is het contact met de kinderen en kleinkinderen. Normaal zagen we elkaar zo’n tweemaal per week, en nu al heel lang niet. Wel houden we digitaal contact, maar dat is toch anders.

Verschillen in cijfers

Echte zorgen, dat maak ik me niet echt. Er kan altijd van alles gebeuren, zelfs als je de straat oversteekt. Ik vertrouw op de mensen met kennis. Al vind ik de aanpak soms ietwat chaotisch en de verschillen in de cijfers best groot. Je vraagt je dan af, hoe kan dat? De ene keer ligt het aan het weer en de andere keer omdat het weekend is. Wat voor effect hebben de sneltesten die men thuis kan doen op de cijfers? Die mensen verdwijnen onder de radar.

Kijken naar wat wel kan

Je heb mensen die corona ontkennen en het niet met de richtlijnen en maatregelen eens zijn. Ik respecteer op zich een ieders mening, maar de regels moeten in de studio wel in acht worden genomen. In het begin kostte dat misschien wat moeite en aanpassing maar gelukkig verloopt dat nu goed. Tijdens de eerste fase van corona kon trouwens bijna niets en heeft alles een jaar lang stil gestaan. Daarna ga je nadenken wat nog wél kan. Uit die creativiteit, daar haal ik mijn energie uit.

Versoepelingen

Sinds februari dit jaar maken we, met de nodige aanpassingen, weer uitzendingen. Gasten die live worden geïnterviewd, moeten een heel gecontroleerd proces doorlopen, zodat alles veilig en verantwoord is. Ik hoop dat er volgende maand meer versoepelingen mogelijk zijn, en dat we weer artiesten in de studio kunnen uitnodigen. En ik hoop dat we in juni op vakantie kunnen. Dat doen we dan wel in eigen land. Ooit komt het goed.